Ymmärrä kehoa ja löydä parantava voima sisältäsi

Kehon viisaat viestit (Kirjapaja) opastaa kehotietoisuuteen: kuuntelemaan omaa kehoa ja ymmärtämään sen viestejä. Kirjan konkreettiset harjoitukset ja pohdintatehtävät auttavat vapautumaan stressistä, säätelemään vireystiloja sekä vaikuttamaan kipukokemukseen ja muihin kuormittaviin tuntemuksiin.

Karita Palomäen ja Juha Siiran teoksessa lukijaa autetaan luomaan kehoon kokonaisvaltainen yhteys. Jos stressi ja kiire ovat vieraannuttaneet meidät kehostamme, emme ehkä osaa kuulla sen viestejä. Väsymyksellä ja kivulla on silti tärkeää sanottavaa – ne kertovat siitä, miten todella voimme.

Kehomme ja mielemme ovat viisas kokonaisuus, jolla on kyky hoitaa itseään. Kaikki mielen tapahtumat – niin ajatukset, tunteet kuin toimintakin – voidaan palauttaa kehoon. Keho ja mieli ovat samanaikaisesti erottamattomasti yhtä, samalla erillisiä.

”Se, mitä tapahtuu mielessä, koetaan kehossa. Ja se, mitä koetaan kehossa, heijastuu mieleemme”, Karita Palomäki ja Juha Siira kirjoittavat.

 

”Kehotietoisuus on keskeinen käsite tarkasteltaessa kehon, mielen ja meissä virtaavan energian yhteyttä. Kehotietoisuudella tarkoitetaan kykyä aistia tarkasti, mitä omassa kehossa tapahtuu.”

 

Kehon kuuntelun lisäksi kirja ohjaa työstämään oireisiin liittyviä tunnereaktioita. Kipu herättää tunteita ja saa varsinkin pitkittyessään monia merkityksiä, joiden ymmärtäminen auttaa sietämään kipua ja jopa vapautumaan siitä. Tasapainon löytäminen on mahdollista, kunhan maltamme ensin pysähtyä.

Kirjan uudistetussa versiossa käsitellään stressin ja traumaattisten kokemusten yhteyttä erilaisiin kiputiloihin ja toiminnallisiin oireisiin. Lisäksi tarkastellaan liikunnan roolia hyvinvoinnissa sekä muun muassa kroonisen väsymysoireyhtymän ja pitkittyneen koronataudin (long covidin) hoitoa.  "Myös näissä sairauksissa on olemassa olevien hoitosuositusten lisäksi tärkeää edistää kykyä olla tietoinen kehostaan ja oppia säätelemään stressiä”, tekijät sanovat.

”Toivomme, että tämä kirja on Suomessa osaltaan edistämässä uutta kokonaisvaltaisempaa toimintatapaa sekä kivun että muiden stressilähtöisten oireiden hoidossa, myös virallisen terveydenhuollon puolella.” Huomio olisi tällöin yhä enemmän potilaan omassa kokemuksessa ja tarinassa. Tekijöiden mukaan he ovat päässeet todistamaan sitä, että kroonisestakin vaivasta voi parantua tai tilanne voi terapia- ja itsehoitokeinojen avulla ainakin helpottua oleellisesti.

Karita Palomäki ja Juha Siira, Kehon viisaat viestit. Kuuntele, tiedosta ja voi paremmin. Kirjapaja 2022. 208 s. Kansi Emmi Kyytsönen. Kl 17.3 / 59.563. ISBN 978-952-354-341-6

 

Karita Palomäki on Helsingissä toimiva psykofyysinen fysioterapeutti, NLP-työnohjaaja ja EFT-kouluttaja. Kotisivut https://bodysense.fi/

Juha Siira on kipupsykologi, psykoterapeutti ja kouluttaja. Siira on julkaissut yhdessä Mikael Saarisen kanssa mm. teoksen Tunteet kehossa (2021). http://juhasiira.fi/

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää