Vuoden vaellus kertoo ainutlaatuisesta retkestä Pohjolan erämaissa

Vuoden vaellus on uutuuskirja, jossa Erno Saukko kertoo ainutlaatuisesta vaelluksestaan Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa. Saukko tekee matkaa pääosin yksin ja vaellusreittien ulkopuolella, siellä missä ihmisen vaikutus on vähäisin. Kaikki tarpeellinen kulkee mukana rinkassa tai ahkiossa.

Vuoden vaellus. Elämää Pohjolan erämaissa -teos ottaa lukijansa mukaan vaellukselle askel askeleelta. Matkaa kertyy yhteensä 2 500 kilometriä. Välillä vaellus on armotonta taistelua äärimmäisten olosuhteiden ja voimien sekä ruoan riittävyyden kanssa, välillä pelkkää lepoa ja nautiskelua luonnon sylissä ja nuotion lämmön äärellä. Luonto vuodenaikoineen tarjoaa kokemuksia, jotka eivät hevin unohdu.

Vaelluksella elämä pelkistyy yksinkertaiseksi. Pitkistä etapeista ja haastavista oloista huolimatta se on Erno Saukolle ennen kaikkea elämys, ei suoritus: ”En halua pelkästään nähdä tai kokea, vaan elää Pohjolan luonnon koko vuodenkierron. Voiko kukaan kuvitella upeampaa luontoelämystä?”

”Yksi pitkän retken hienoja piirteitä on vapautuminen jatkuvasta ja suurelta osin tyhjänpäiväisestä uutistulvasta”, Saukko pohtii. ”Kun maailman murheet eivät enää ryömi esiin joka tuutista, ajatus on kevyempi ja kirkkaampi. Tuntuu, että voi taas keskittyä oleelliseen, elämään hetkessä. Huomion vievät ympäristö ja omaan elämiseen liittyvät hetkelliset kysymykset, kuten ruoka ja se, mistä sitä saisi lisää.”

”Kaikesta ankaruudesta huolimatta talvisesta erämaasta löytää kauneutta, jota ei muualla ole”, Saukko kirjoittaa. ”Tähtikirkkaat yöt, revontulten loimu, nuotioleirit pimeyden keskellä, kaamoksen värit ja sitkeät kanssaeläjät auttavat jaksamaan yksitoikkoista arkea ja joskus, sopivalla hetkellä, suorastaan hurmaavat mielen. Tuollaisia hetkiä talvellakin siis on, mutta vaikeiden olosuhteiden keskellä ne ovat usein kovin lyhyitä ja hauraita.”

Lemmenjoen kansallispuistossa vaeltaja ottaa vastaan kevään ihmeen leiripuunsa alla makoillen. “Kaikesta aistii, että kevät tulee nyt eikä mikään voi sitä enää pysäyttää. Saan herätä pikkulintujen riehakkaaseen lauluun auringon lämmittämässä teltassa. Hiljaisen talven jälkeen tuo musiikki kuulostaa kauniimmalta kuin mikään koskaan. Pötköttelen toista tuntia vain nauttien kuulemastani ja olostani”, Saukko kirjoittaa. “Kuukausien hiljaisuuden ja värittömyyden jälkeen tuntuu, kuin käynnissä olisi suuri karnevaali täynnä laulua ja pukuloistoa. Kuin koko eliökunta juhlisi talven päättymistä.”

Herkullisten luontokuvausten ja matkan jännittävien vaiheiden ohella teos tarjoaa paljon hyödyllistä tietoa omaa lyhyttä tai pidempää vaellusta suunnitteleville.

 

Erno Saukko on filosofian tohtori ja lääketieteen kandidaatti. Hän on kokenut luonnossa liikkuja ja harrastaa pitkiä yksinvaelluksia.

 

Erno Saukko: Vuoden vaellus – Elämää Pohjolan erämaissa. Kirjapaja 2022. 248 s. Kansi Mika Tuominen. Kannen kuva Erno Saukko. Kl 79.4. ISBN 978-952-354-552-6

 

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää