Vastuullinen pihan ja puutarhan hoito tukee luonnon monimuotoisuutta

Antti Kolin Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta (Kirjapaja) on opas, joka esittelee keinoja ympäristön monimuotoisuuden tukemiseksi. Teoksessa on runsaasti käytännöllisiä vinkkejä niin eläinten hyvinvoinnin ja runsauden kuin kasviston monimuotoisuuden lisäämiseen lähiluonnossa, pihassa ja puutarhassa.

”Hallittu hoitamattomuus on keskeistä”, Antti Koli sanoo. ”Antaa luonnon kasvaa, kukkia, syödä ja hajota itsekseen. Silti pihaan mahtuu myös ihminen vaatimuksineen. Itse kukin oppii ajan kanssa, mitkä ovat hänen tuntemuksiinsa ja oman pihan olosuhteisiin sopivia keinoja monimuotoisuuden tukemiseen.”

Vastuullinen pihan ja puutarhan hoito tarjoaa paljon iloa ja mielekkyyttä. Pihalla ja puutarhassa voi taistella erilaisin tavoin lajikatoa vastaan.

”Pihalla voi ruokkia ja juottaa eläimiä tai luoda niille hyviä pesimispaikkoja. Suurempi tuki monimuotoisuudelle on luonnollisten tai luonnollisen kaltaisten elinympäristöjen tekeminen pihaan ja puutarhaan”, Koli sanoo.

Monimuotoisuuden kasvu pihalla ei tapahdu aivan heti, vaan vuosien kuluessa. ”Tosin erilaiset ruokinnat, kuten lintulauta tai perhosbaari, houkuttelevat eläimiä pihalle jopa muutamassa päivässä”, Koli huomauttaa. ”Pihan kehittyminen luonnonmukaisemmaksi maaperän paranemisen, puiden lahoamisen ja kasvillisuuden runsastumisen myötä kestää pitkään, mutta onneksi se jatkuu loputtomasti.”

Ihmisen toimet ovat kokonaisuudessaan olleet omiaan vähentämään monimuotoisuutta. Koli luettelee: Elinympäristöjen tuhoaminen, vaikka asfaltin ja betonin alle. Myrkkyjen lisääminen luonnon kiertokulkuun. Monimuotoisten elinympäristöjen muuttaminen monokulttuureiksi eli vain yhden lajin kasvattamiseen sopiviksi alueiksi. Ylilaidunnus. Vieraslajit. Vesien rehevöittäminen. Ilmastonmuutos. Ylikalastus ja -metsästys.

Antti Koli, Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta. Kirjapaja 2022. 167 s. Kansi Tuomo Parikka. 67.3/58.9. ISBN 978-952-354-553-3

Antti Koli on helsinkiläinen biologi, luontokuvaaja ja tietokirjailija. Hän on tehnyt useita teoksia eläimistä ja lähiluonnosta.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää