Vanhemman ja aikuisen lapsen suhteen vaikeudet ovat kipeä asia

Hannele Törrönen tarkastelee kirjassaan Väärin rakastettu? (Kirjapaja) kipeää  ongelmaa, josta ei juuri puhuta: vanhemman ja aikuisen lapsen viileät välit ristiriitoineen. Rakastava vanhempi haluaa toimia lapsensa parhaaksi: miksi sitten kaikki ei menekään, kuten on toivottu? Mitä jos ilo omista lapsista vaihtuu vuosien myötä huoleksi ja murheeksi? Näinkö väärin rakastin?

Monet äidit ja isät elävät alituisissa konflikteissa aikuisten lastensa kanssa. ”Oman lapsen toistuva kiukuttelu tai jäätävä välimatka on kauheaa kestää varsinkin, jos vanhempi ei tiedä vihan syitä tai mikään anteeksipyyntö ei riitä lapselle”, Hannele Törrönen kirjoittaa. Vanhempi kokee vaikeudet väistämättä tuomiona omasta vanhemmuudestaan.

Mitä kohtaamisissa sitten tapahtuu, kun kanssakäymistä hiertää alituinen jännite, viileä etäisyyden pito tai tukkoinen riippuvuus? Voiko loukkaantumisen ja väärinymmärryksen kierteen katkaista? ”Kirjassa vedetään syvään henkeä ja rauhoitutaan tutkimaan tällaista ahdistavaa ja surullista ihmissuhdetta”, Törrönen kirjoittaa. ”Miten elää haavoittumatta ja haavoittamatta?”

Usein auttaa, jos tilannetta pystyy katsomaan uusista näkökulmista. Jos osapuolet vatvomisen sijaan pystyvät havainnoimaan ajatuksiaan ja tajuavat oman juuttumisensa. ”Joskus käsitykset ovat hyvinkin kaukana toisistaan. Vanhempi ja aikuinen lapsi joutuvat kestämään sen, että ovat kokeneet yhteisen historian eri tavoin”, tekijä toteaa.

Matka kohti ymmärrystä on Hannele Törrösen mukaan vaikeuksista huolimatta aina mahdollinen.

Hannele Törrönen on psykologi ja psykoterapeutti sekä kolmen lapsen äiti ja isoäiti. Hänen edellinen teoksensa on Vauvan kanssa vanhemmiksi. Selviytymisen ja ilon kirja (2015).

Hannele Törrönen, Väärin rakastettu? Vanhemman ja aikuisen lapsen ristiriidoista. Kirjapaja 2019. 187 s. Kl 14.8. ISBN 978-952-354-094-1. Kansi Mika Tuominen. Ovh. 32,90.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää