Valoisa, kokemuksellinen kirja masennuksesta toipuvalle

Merkityksellisyyden voima (Kirjapaja) on kirja masennuksesta toipuvalle, heidän läheisilleen ja auttamistyön ammattilaisille. Samuel Salovuori kuvaa siinä masennuksesta toipumisen eri vaiheita ja tarjoaa ajatuksia siitä, miten ylläpitää elämän merkityksellisyyttä. Teoksessa on hyödynnetty sekä masennuksesta toipuvien kokemuksia että tutkimuksellista tietoa. Kirja puhuttelee lukijaa lempeästi, valoisalla ja toiveikkaalla otteella.

Masennus koskettaa ihmistä kokonaisvaltaisesti, ja toipuminen kestää usein pidemmän aikaa. Siksi elämän kokeminen merkityksellisenä on arvokas voimavara toipumisessa. Merkityksellisyyden kokemisesta saadaan voimaa ja toivoa, se kannattelee vaikeuksien keskellä ja tarjoaa väyliä elämän syventämiseen. Arjessa se ruokkii iloa ja hyvinvointia.

”Merkityksellisyys voi monella tavalla vahvistua tai kasvaa, vaikka masennus ei heti katoaisikaan. Siksi merkityksellisyyttä ei pitäisi nähdä vain vähenevänä tai kasvavana vaan myös kehittyvänä ja muotoutuvana”, Samuel Salovuori kirjoittaa.

Toipuminen voikin johtaa enempään kuin vain masennusoireiden lievenemiseen. Se voi olla kasvamista kohti jotakin uutta ja positiivista, jolloin elämästä voi tulla entistä parempaa ja oman näköistä.

”Masennuksen voidaan ajatella olevan lähtölaukaus jollekin uudelle, joka saa suuntautumaan elämään eri tavalla. Oman haavoittuvuuden ja särkyneisyyden kohtaamisessa voi olla jotain voimaannuttavaa ja valoisaa. Joskus siinä avautuu täysin uudenlainen ulottuvuus ihmisyydestä ja elämästä.”

”Jokaisella ihmisellä ja hänen elämäntarinallaan on itsessään mittaamaton arvo, jota ei tarvitse viisaudella tai syvällisyydellä osoittaa. Vaatimuksien sijaan ne ovat avoimia mahdollisuuksia. Niistä ei pidä rakentaa kilpailua, suoritusta tai mittatikkua ihmisten välille”, Salovuori sanoo.

Samuel Salovuori on filosofi ja teologi. Hän työskentelee asiantuntijana Mieli ry:ssä ja on toiminut Etsijän ja Hyvejohtajuus.fi:n päätoimittajana sekä Mielenterveys-lehden toimitussihteerinä. Hänen filosofian maisterin tutkielmansa käsitteli häpeää ja teologian tutkielmansa masennusta ja merkityksellisyyttä.

Samuel Salovuori, Merkityksellisyyden voima. Kirja masennuksesta toipuvalle. Kirjapaja 2022. 183 s. Kansi Tomi Kujansuu. Kl 59.563. ISBN 978-952-354-375-1

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää