Uutuuselämäkerta kertoo omaperäisestä yliopistomiehestä: Mystinen Maestro Seppo A. Teinonen rakensi ja provosoi

Raine Haikarainen mystinen maestro kirjan kansiUutuusteos Mystinen Maestro – Seppo A. Teinosen pitkä pyhiinvaellus (Kirjapaja) kertoo omaperäisen suomalaisprofessorin elämäntarinan. Raine Haikarainen piirtää tutkimuksessaan vivahteikkaan kuvan teologiaan ja kirkkoon paljon vaikuttaneesta yliopistomiehestä, joka jäi jossain määrin arvoitukseksi aikalaisilleen.

Dogmatiikan professori Seppo A. Teinonen (1924–1995) oli yksi viime vuosisadan oppineimpia suomalaisia teologeja, jonka persoona tunnettiin kulmikkaaksi ja railakkaaksi. Työtoverit kutsuivat inspiroivaa yliopisto-opettajaa lisänimellä Maestro.

Provosoiva teologi luopui pappisvirastaan

Seppo A. Teinonen oli intohimoinen ja räiskyvä tutkija ja opettaja, joka kiivaili ja väitteli. Syvästi ekumeenisiin kysymyksiin paneutunut teologi ajoi voimakkaasti kirkkojen ykseyttä mutta myös hajotti terävillä kannanotoillaan. Teinonen luopui luterilaisen kirkon pappisvirasta ja kääntyi katolilaiseksi – ja muutti elämänsä viimeisiksi vuosiksi Andalusiaan, mistä ei palannut enää entiseen kotimaahansa.

Teinosen laaja tuotanto käsittää teologisia tutkimuksia, oppikirjoja, tietokirjoja ja kristikunnan klassikkojen käännöksiä. Hän oli myös tuottelias journalisti.

”Muutettuaan Espanjaan Teinonen inspiroitui uuden kotimaansa historiasta. Intohimoinen suhde andalusialaiseen elämänmuotoon tuotti useita matka- ja kulttuurioppaita, esseekokoelmia sekä aikakauslehtiartikkeleita”, elämäkerran kirjoittanut Raine Haikarainen luettelee.

Provosoiva ja äärimmäisyyksiin taipuvainen mutta asioilleen ehdottoman omistautunut persoona jakoi mielipiteitä.

”Teinonen sytytti ja yllytti, mutta myös yllätti ja häkelsi. Hänestä on vaikeaa piirtää vain yhtä kuvaa, sillä hän pyrki itsekin rikkomaan kuvitelmat siitä, kuka hän oikein on. Teinonen oli aina tosi, mutta ei milloinkaan tosikko”, muistelee Teinosen entinen oppilas ja seuraaja professorin virassa, emerituspiispa Eero Huovinen.

Kaiken takana oppinut ja vahva puoliso

Seppo A. Teinonen julkaisi ison osan teoksistaan yhdessä puolisonsa Riitta Teinosen kanssa. Puolisot kirjoittivat yhdessä, ja monien Seppo Teinosen teosten taustalla oli vähintään pitkiä yhteisiä keskusteluja.

Riitta Teinonen luki, kommentoi ja kirjoitti puhtaaksi puolisonsa käsikirjoituksia ja mahdollisti niiden kirjoittamisen. Ilman vahvaa ja arjen käytännönasioita hoitanutta puolisoa Teinosen matka olisi näyttänyt toiselta. Riitta Teinonen oli miehelleen vahva tuki, haastaja, keskustelukumppani ja kriitikko.

Teinonen itse suhtautui nuivasti itsestään puhumiseen ja kirjoittamiseen. Teosta varten on tehty laajaa arkistotutkimusta ja haastateltu kymmeniä professorin entisiä työtovereita, ystäviä ja läheisiä.

Teologian tohtori Raine Haikarainen opiskeli 1970-luvulla professori Teinosen oppilaana Helsingin yliopistossa. Hän on työskennellyt hiippakuntasihteerinä Helsingin tuomiokapitulissa ja tehnyt erilaisia toimittajan töitä.

Raine Haikarainen: Mystinen Maestro – Seppo A. Teinosen pitkä pyhiinvaellus
Kirjapaja 2018, 500 s. Kuvaliite. Kansi Marjaana Virta. Kannen kuva Timo Hormio.
ISBN 978-952-288-856-3 / ISSN 0356-9349. Kl 99.1
Teos ilmestyy Suomalaisen Teologisen Kirjallisuusseuran julkaisujen sarjassa numerolla 286.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää