Runoilija Jukka Itkonen on kuollut

Runoilija Jukka Itkonen on kuollut 70-vuotiaana pitkän sairauden uuvuttamana. Itkonen tunnettiin monipuolisena, oivaltavasti maailmaa tarkkailevana tekstintekijänä, jonka tekstit ovat aina puhutelleet monen ikäisiä.

Jukka Itkonen (1951–2021) kirjoitti lapsille ja aikuisille, ja hänen laaja tuotantonsa käsittää runoutta ja proosaa, laulutekstejä, suomennoksia, tv-käsikirjoituksia, kuunnelmia ja näytelmiä. Itkonen teki pitkään yhteistyötä muun muassa Esa Pulliaisen ja Agentsin, Marjatta Meritähden ja Kaj Chydeniuksen kanssa. Lisäksi hän kirjoitti librettoja muun muassa Kansallisoopperalle ja musikaalikäsikirjoituksia useille teattereille.

Itkonen sai työstään useita palkintoja, kuten Anni Swan -mitalin, Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinnon sekä Arvid Lydecken-, Kaarina Helakisa-, Minna Canth- ja Savonia-palkinnot. Väinö Riikkilä -seura myönsi Itkoselle Laivakello-palkinnon merkittävästä elämäntyöstä lokakuussa 2021.

Lämmin huumori, asioiden suhteellisuuden näkeminen ja myötätuntoinen asenne koko luomakuntaa kohtaan ovat olleet Itkosen tekstien ydintä. ”Kirjoittamalla olen yrittänyt ottaa selvää, mikä tämä maailma on, hyvin tietäen, että se riippuu siitä, mistä suunnasta sitä katsoo”, Itkonen sanoi syntymäpäivähaastattelussaan lokakuussa 2021.

Itkosen viimeisin julkaistu teos Kultapöllö-lastenrunokokoelma ilmestyi lokakuussa 2021 Lasten Keskuksen kustantamana. Vain muutama päivä ennen hänen kuolemaansa sovittiin uuden lasten seikkailuromaanin julkaisemisesta. Kirja ilmestyy postuumisti vuonna 2022.

 

Sateenkaarisillalla

 

Kuuden aikaan illalla
sateenkaarisillalla
on suuret tanssiaiset.

Siellä käyvät tanssimassa
vanhukset ja lapset,
miehet sekä naiset.
Kaikki, jotka muuttivat
sateenkaaren taa.

Siellä tanssiminen on
paljon helpompaa,
kun ei huolet mieltä paina,
aurinkokin paistaa aina,
lempeästi alkuillan
sade pisaroi.

Neljä tuulta laulaa
ja harmonikka soi.

– Jukka Itkonen 1951–2021

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää