Piispa Jukka Keskitalon kunniaksi juhlakirja

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon syntymäpäivän kunniaksi on julkaistu juhlakirja: Risteyksissä – piispa Jukka Keskitalo 60 vuotta. Teos on monipuolinen esseekokoelma, joka vie lukijan matkalle pohjoiseen ulottuvuuteen, reiteille, joilla risteävät niin kirkko ja yhteiskunta kuin kansat ja kielet.

Teoksessa on neljä kantavaa teemaa: Kirkko ja missio, kirkko yhteiskunta ja arvot, pohjoiset maisemat ja pohjoinen spiritualiteetti. Kirjoittajissa on piispan työtovereita niin Suomen ev.lut. kirkosta kuin kansainvälisistä ja ekumeenisista yhteyksistä sekä yhteiskunnallisia vaikuttajia, joiden kanssa piispa Keskitalo on uransa eri vaiheissa tehnyt yhteistyötä.

Kirjan esseistejä ovat muun muassa piispa emeritus Eero Huovinen, piispa Mari Leppänen, ministeri Tytti Tuppurainen, professorit Risto Saarinen, Veli-Pekka Viljanen, Veli-Matti Kärkkäinen ja Marja Tuominen, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio sekä STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Saamelaisnäkökulmaa teokseen tuovat muun muassa Helga West ja professori Veli-Pekka Lehtola.

Esseekokoelma välittää kuvaa piispasta paitsi kirkollisena ja yhteiskunnallisena vaikuttajana myös saamelaisten aseman vahvistajana.

Juhlakirjan ovat toimittaneet tuomiorovasti Satu Saarinen, hiippakuntadekaani Juha Rauhala, lakimiesasessori Mari Aalto ja erityisavustaja Harriet Urponen ja kirjan on julkaissut Kirjapaja.

”Nämä esseekokoelman teemat ovat piispalle läheisiä ja olen iloinen, että saimme näin laajan joukon kirjoittamaan esseitä piispalle merkityksellisistä teemoista”, hiippakuntadekaani Juha Rauhala totesi kirjan julkaisupäivänä.

Toimituskunnan puheenjohtaja, tuomiorovasti Satu Saarinen ojensi uunituoreen kirjan piispalle. ”Halusimme valita pohdiskelevan esseemuodon, sillä se sopii hyvin juhlakalun persoonaan. Risteyksissä-juhlakirja on piispan tavoin helposti lähestyttävä, ajankohtainen, tutkiskeleva sekä historiasta ja kulttuurien vuoropuhelusta inspiroituva”, Saarinen sanoi.

Kirja julkaistiin Oulun Piispantalossa striimatussa virtuaalisessa syntymäpäiväjuhlassa, joka on nähtävillä Virtuaalikirkossa.

 

Kuvassa piispa Keskitalon ympärillä vas. Harriet Urponen, Eeva Johansson, Satu Saarinen ja Mari Aalto.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää