Perhosbaarista liskonpetiin on vuoden 2022 luontokirja

WWF:n Vuoden luontokirjaksi on valittu Antti Kolin teos Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta. Voittajan valitsi toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola. 

Vuoden luontokirjaksi 2022 on valittu Antti Kolin käytännönläheinen teos Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta (Kirjapaja). Kirja johdattaa tekemään ympäristötekoja omalla pihalla ja kannustaa tutustumaan lähiluontoon.

Vuoden luontokirjan valinnut toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltolan pitää teosta ajankohtaisena ja uskoo yksilöiden tekojen merkitykseen ilmasto- ja luontoasioissa.

”Tämä teos antaa mainiota vinkkejä, miten me kaikki voimme parantaa luonnon monimuotoisuutta kotipihallamme”, Peltola perustelee. Peltola kuvailee kirjaa perheystävälliseksi sekä näkee siinä potentiaalia innoittaa perheitä oman pihan monimuotoisuuden parantamiseen. Hän uskoo kirjan tuovan luonnon lähemmäs ihmisiä.

”Maailman pelastaminen lähtee omalta kotipihalta”, hän toteaa.

Antti Koli on helsinkiläinen biologi, joka on kirjoittanut useita teoksia eläimistä ja lähiluonnosta. Perhosbaarista liskonpetiin -kirjassa hän kannustaa hoitamaan pihan ja puutarhan luontoa eläinten tarpeet huomioiden. Lähiluonnossa majailee monenlaisia asukkaita, ja teoksen monimuotoisuutta tukevilla vinkeillä voit kutsua mukaan uuttakin väkeä.

”Eläimet ovat hienoja, mutta niillä menee huonosti. Näen nykyihmisen velvollisuudeksi luonnon auttamisen, velan palauttamisen”, Koli sanoo.

”Pihaluontokirjat ovat olleet meillä kasveihin painottuneita, mutta opastavaa kirjaa monimuotoisen eläin-pihan tekemiseen ei käsittääkseni ole Suomessa tehty. Nopean auttamisen, esimerkiksi perhosbaarin tai linturuokinnan lisäksi kirjassa käsitellään pysyvämpiä keinoja pihan ja puutarhan eläinten määrään lisäämiseksi. Hallittu hoitamattomuus johtaa eläinten runsastumiseen ja hyvinvointiin sekä hyödyttää myös ihmistä. Voimme tuntea olevamme hyödyllisiä ja saamme kohdata eläimiä lähellä. Aikaisemmat kokemukseni pihan hoidosta ja siitä, miten erilaisiin pihoihin saataisiin lisää eläimiä, vaikuttivat kirjan syntyyn. Toivon, että tämä palkinto on iloksi eläimille ja että yhä useampi pihan ja puutarhan hoitaja huomioi eläimet.”

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Voittajan valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus.

 

Antti Koli on helsinkiläinen biologi, luontokuvaaja ja tietokirjailija. Hän on tehnyt useita teoksia eläimistä ja lähiluonnosta.

Lisää palkinnosta WWF:n sivuilla.

 

Antti Koli:
Perhosbaarista liskonpetiin – Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta
Kansi Tuomo Parikka
Kirjapaja 2022
ISBN 978-952-354-553-3
168 s | Kl 67.3/58.9

 

Lisätietoja ja arvostelukappaleet
Piia Latvala | viestintäpäällikkö | piia.latvala@kirjapaja.fi | 0400 999 499

Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi 

 

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää