Miksi elämänmuutos käynnistyy ja millainen matkasta uuden löytämiseen muodostuu?

Elämänmuutos vaatii uteliaisuutta, aikaa, voimia ja kykyä sietää epävarmuutta.
Uutuuskirja Enemmän elossa kertoo, mitä muutos vaatii ja mitä se tuo tullessaan.


Uutuuskirja Enemmän elossa – Tarinoita uuden löytämisestä (Kirjapaja) kertoo erilaisista elämänmuutoksista. Riitta Castrén ja Sinikka Klemettilä avaavat haastateltaviensa tarinoiden kautta, miksi muutos käynnistyy, miten se etenee ja millainen on se uusi tapa elää, joka murroksen keskeltä versoo.

Kaikki muutokset vaativat uteliasta mieltä ja kykyä sietää epävarmuutta. Toisinaan ihmisen sysää liikkeelle yhteiskunnallinen epäkohta, toisinaan henkilökohtainen kriisi. Oli syy mikä tahansa, muutos on lähes aina hidas ja vie voimia. On pystyttävä luopumaan, tunnistettava oma laatunsa ja tavalla tai toisella nöyrryttävä, jotta voisi omaksua uutta. 

Enemmän elossa avaa kahdentoista ihmisen muutostarinan heidän itsensä kertomana. Vanhin kertojista on 77-vuotias, nuorin 28. Heidän tarinoissaan näkyvät ja kuuluvat aikamme suuret teemat ekologisesta ja hengellisestä kriisistä seksuaalisuuden avartumiseen, identiteettikysymyksiin ja elämyskulttuurin uudelleen arviointiin. Jokainen tarina on kuitenkin erilainen yritysten, erehdysten, sattumien ja tietoisten päätösten polku. 

Kirjassa tarinansa kertovat muun muassa tanssijaksi ja teologiksi opiskellut Arttu, joka huomasi, ettei kirkko ota vakavasti yhteiskunnallisia ja ympäristöön liittyviä ongelmia ja löysi omavaraisesta elämäntavasta tien kokea merkitystä elämässään. Nunna Nektaria puolestaan toteutti keski-iässä jo lapsuudessa syntyneen kaipuunsa ja on toiminut nyt pitkään ortodoksisena nunnana Lintulan luostarissa. Tomi toimi nuoruudessaan seksityöläisenä ja oppi, että syvästi tyydyttävän seksuaalisuuden ytimessä ovat aina läheisyys ja läsnäolo. Nyt hän käyttää oppimaansa seksologina.

Mikään muutos ei tietenkään ole lopullinen, elämästä ei tule valmista. Mutta paljon hyvää uuden etsiminen synnyttää – ennen kaikkea tunteen, että saa elää täydempää elämää. 

 

Riitta Castrén, FM, on työskennellyt pitkään eri tehtävissä A-lehdissä ja sen jälkeen vapaana toimittajana ja kirjailijana.

Sinikka Klemettilä, FM, on toiminut eri tehtävissä Sanoma Oy:n aikakauslehdissä ja kirjoittanut useita muistelmateoksia.

 

Riitta Castrén ja Sinikka Klemettilä
Enemmän elossa – Tarinoita uuden löytämisestä
Kansi Tuija Kuusela
Kirjapaja 2022
ISBN 978-952-354-519-9
208 s | Kl 17.3/99.1

 

Arvostelukappaleet ja haastattelut:
Piia Latvala | viestintäpäällikkö | 0400 999 499 | piia.latvala@kirjapaja.fi

Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

 

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää