Matin maailma – ainutkertainen henkilökuva Matti Nykäsestä

Matin maailma — Äärimmäisyyksien ihminen ja urheilija Matti Nykänen (Kirjapaja, ilmestyy 9.9.2020) on rehellinen ja puhutteleva henkilökuva ihmisestä, jonka me kaikki luulimme tuntevamme. Matti Nykänen oli yksi tunnetuimmista suomalaisista, ylivertainen urheilijasankari ja ihmissuhteissaan nopealiikkeinen viihdetaiteilija.

Mikä teki hänestä lajinsa huipun ja miten huippu-urheilijuus vaikutti hänen myöhempään elämäänsä? Arto Teronen ja Jouko Vuolle seurasivat Matti Nykäsen uraa varhaisista vaiheista lähtien. Äärimmäisyyksien ihminen piirtyy kirjassa monine puolineen ja maailmoineen.

”Matti Nykänen eli vaiheikkaan ja rosoisen elämän, jonka särmät hioutuvat vuosien saatossa”, tekijät kirjoittavat. ”Lööppien tarjoilemat päihteet, rötöstelyt, viihdeura ja yksityiselämän hankaluudet jäävät taka­-alalle ja Matti Nykänen tullaan muistamaan hienona huippu­urheilijana; maailman parhaana mäkihyppääjänä ja olympiasankarina. – Se olikin Matin maailmoista tärkein.”

Äänessä teoksessa ovat lisäksi lukuisat Nykäsen tunteneet – läheiset, kilpakumppanit ja hänen kanssaan töitä tehneet. He kertovat Matin elämästä sen varhaisvuosina, vertaansa vailla olevana huippu-urheilijana, julkisuuden henkilönä, viihdetaiteilijana sekä julkisen roolinsa takana.

”Ura urheilijana oli lopulta lyhyt. Sen loppu tuli yrityksistä huolimatta jo alle 30-vuotiaana. Karisma, joka liittyi Matin tapaan hypätä ja elää, ei kuitenkaan koskaan mäkimiehestä karissut. Kansa ei koskaan unohtanut, eikä ihan hevillä unohdakaan.”

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat kokeneita urheilutoimittajia, joiden Kiveen hakatut -sarja on suosittu niin radiossa kuin kirjoina. He ovat kirjoittaneet myös useita henkilökuvia.

Kirjan julkistaminen 9.9.2020, jolloin se on arviointivapaa. Julkistamistilaisuus Jyväskylässä. Tilaisuus striimataan (YouTube, Kirjakanava).

Arto Teronen ja Jouko Vuolle, Matin maailma — Äärimmäisyyksien ihminen ja urheilija Matti Nykänen. Kirjapaja 2020. 319 s. Kansi Mika Tuominen. Kl 79.12.  ISBN 978-952-354-193-1

Katso kirjatraileri ! YouTuben Kirjakanavalla

Arvostelukappaletilaukset: minna.vatja@kirjapaja.fi

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää