Liisa Jaakonsaaren kirja Tarkoitus avaa harvinaisen näkymän politiikan pelikentille

Liisa Jaakonsaari Tarkoitus kirjan kansi RGBLiisa Jaakonsaari on Suomessa parlamentaarikkona pisimpään työskennellyt nainen. Neljäkymmentä vuotta eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa ovat opettaneet katsomaan maailmaa monesta kulmasta. Hänen uutuusteoksensa Tarkoitus (Kirjapaja 2018) vie ainutkertaiselle retkelle politiikan pelikentille.

Hyvä politiikka etsii totuutta

Millaisia ovat olleet Jaakonsaaren vuosikymmenet politiikassa ja miltä näyttää suomalainen politiikka konkarin mielestä tänään?

”Olen kiertänyt maailmaa ja oivaltanut asioiden keskinäisriippuvuuden. – – Kosmopoliittisuus on sen yksinkertaisen asian ymmärtämistä, että asiat joista päätämme tai jätämme päättämättä Suomessa, vaikuttavat muualle maailmaan, ja muiden päätökset vaikuttavat yhtä vääjäämättömästi meihin. Maailmankylä on totta. Mutta sen ymmärtämiseen on vielä pitkä matka”, Jaakonsaari kirjoittaa.

Hänen teoksensa avaa harvinaisen näkymän päivänpoliittisten kiharoiden taakse politiikanteon arvoihin, päämääriin ja joskus sitkeisiin ennakkoluuloihin.

”Hyvä elämä, hyvä politiikka ja hyvä taide etsivät totuutta. – – Totuus voi löytyä avaamalla uusia ovia, paljastamalla peittelyn sijasta, puhumalla vaikenemisen sijasta ja luomalla luottamusta epäluulon ja viholliskuvien kylvämisen sijasta.”

Miksi naiset vaikenevat ulkopolitiikasta?

Liisa Jaakonsaari oli ensimmäinen nainen, joka on toiminut Suomessa työministerinä ja tullut valituksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Silti hän joutuu kysymään, miksi naiset niin usein vaikenevat ulkopolitiikasta.

Lisäksi hän miettii, miksi sekä rakastuminen että laaja-alainen sivistys ovat tarpeen politiikan areenoilla: ”Poliitikon ammattitaitoa on kokonaisuuksien ymmärtäminen. Ensiksi tulevat arvot, sitten kokonaisuus. Suomalainen sanoo, että metsä on nähtävä puilta, mutta usein poliittinen keskustelu juuttuu neulasiin ja oksanhaaroihin”, Jaakonsaari kirjoittaa.

 

Liisa Jaakonsaari valittiin kansanedustajaksi ensimmäisen kerran vuonna 1979. Hän on toiminut kansanedustajana, työministerinä, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja SDP:n varapuheenjohtajana. Jaakonsaari on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2009.

 

Painokelpoisen (cmyk) kansikuvan löydät kuvapankistamme.

 

Liisa Jaakonsaari: Tarkoitus

Kirjapaja 2018.
ISBN 978-952-288-825-9.
Sähkökirja 978-952-288-925-6.
Kansi Anna Makkonen. 212 s. Kl 99.1.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää