Lapseni on poissa -kirjassa vanhemmat kertovat, millaista on kun oma lapsi kuolee

Lapsen kuolema on suruista suurimpia ja musertavimpia. Lapseni on poissa – kirja suruun (Kirjapaja 2018) kertoo, millaista on menettää oma lapsi, lapsenlapsi tai sisarus.

Oman tarinansa kirjassa jakaa parikymmentä isää, äitiä, isovanhempaa ja sisarusta. Kertomukset ovat koonneet ja toimittaneet teologi Eeva Peura ja perhe- ja psykoterapeutti Tarja Tervahauta. Molemmilla on pitkä kokemus sururyhmien ohjauksesta ja menetyksen kokeneiden ihmisten kohtaamisesta ja auttamisesta.

Kirjan omakohtaiset kertomukset tarjoavat vertaistukea raskaan menetyksen kokeneille ja heidän läheisilleen. Ammattiauttajille Peura ja Tervahauta antavat sanoja tilanteeseen, jossa sanoja on hyvin vähän. Kirjan kanssa voi mennä surukotiin tai siitä saa pohjaa keskustelulle sururyhmissä.

”Kirja on tehty kivusta ja rakkaudesta. Siinä oman kertomuksensa jakaneet ihmiset haluavat auttaa toisia särkyneitä”, Eeva Peura sanoo.

Menetyksestä alkaa uusi ajanlasku

Lapsen kuolema muuttaa perheen ja suvun sisäisiä suhteita ja voi vaikuttaa laajankin ihmisjoukon koko loppuelämään. Menetys haastaa parisuhteen ja rikkoo perhekuvion. Alkaa uusi ajanlasku: ennen ja jälkeen.

Kirjaan kootuissa kertomuksissa kuljetaan alkujärkytyksestä monenlaisten tunteiden myllerrykseen.

”Surevat vanhemmat joutuvat käymään sisällään kovan kamppailun vihaa ja katkeruutta vastaan ja tekemään tietoisen päätökset, jossa valitsevat elämän”, Peura ja Tervahauta sanovat. He uskovat, että kirjassa jaetut kokemukset auttavat läheisiä ja ystäviä ymmärtämään jotain lapsen menettämisen surun syvyydestä ja siitä, mitä yksilö sellaisessa tilanteessa käy läpi.

Oman kokemuksen jakaminen Lapseni on poissa -kirjassa on ollut voimakas kokemus siihen osallistuneille: ”Vanhemmat kertovat kokevansa, että heidän jakamansa tarinan kautta oman lapsen lyhyeksi jäänyt elämä saa vielä yhden tärkeän merkityksen.”

Eeva Peura on teologi ja Tarja Tervahauta perhe- ja psykoterapeutti. Molemmat asuvat Torniossa.

Eeva Peura ja Tarja Tervahauta (toim.): Lapseni on poissa – kirja suruun.
Kirjapaja 2018. 119 s. Kl 25.4. Kansi, kuvat ja typografia Elina Warsta.
ISBN 978-952-288-936-2.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää