Kaupunki ja kaksoisidentiteetti – Laura Kolbe etsii kaupungin sielua uutuusteoksessaan Koti, katu, kortteli

Professori Laura Kolben uutuusteos Koti, katu, kortteli – kaupunki ja moderni mieli tarjoaa tutkimusmatkan kaupunkihistoriaan ja kaupunkilaisen identiteetin monenlaisiin eurooppalaisiin ilmentymiin. Kolbe viilettää polkupyörällä pitkin Berliinin katuja ja kysyy, miksi kaupunki on rosoisuudessaan niin täynnä elämää. Mikä Lontoossa viehättää aina uudelleen ja mistä kumpuaa Pariisin charmi? Entä Helsinki – millaiseen kaupunkilaisuuteen se tänään nojaa?

Kolbe johdattaa kuljeskelemaan kaupunkien kaduille ja kurkkaamaan sisäpihoille, seisahtamaan puistoissa ja nostamaan katseen rakennusten fasadeihin. Julkinen ja yksityinen tila tuovat kaikki oman ripauksensa siihen, mitä kaupunki on ja vaikuttavat monille rakkaiksi muodostuneiden suurkaupunkien yksilölliseen olemukseen.

Historiantutkijan tarkka katse nostaa arjen yksityiskohdista esiin suuria kehityslinjoja, joiden varaan myös suomalainen kaupunkilaisuus tänään pitkälti rakentuu.

Suomalainen kaupunkilaisuus kasvaa maaseudun mullasta ja eurooppalaisista vaikutteista. Keskustelussa nousee kuitenkin yhä esille jako maaseudun ja kaupungin välillä. Kolbe myöntää olleensa myös itse yllyttämässä yltiökaupunkilaista puhetta, mutta tarjoaa tätä nykyä mieluummin rakennusaineita rauhallisempaan rinnakkaiseloon.

Hän puhuu mielellään kaksoisidentiteetistä:

”Rohkenen väittää, että jos kiellämme kaupungin ja maaseudun välisen erityissuhteen Suomessa, kiellämme itsemme ja sukumme tarinan. Useimmilla suomalaisilla on vahva kaksoisidentiteetti. Miksi emme ottaisi iloa irti siitä ja soveltaisi rikasta arkeamme toteutumaan kaupungissa ja esimerkiksi mökillä?” Kolbe kirjoittaa.

 

Laura Kolbe on Euroopan historian professori Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia historian ja kulttuurin aihepiireistä. Häneltä ovat ilmestyneet muun muassa teokset Nykyajan nainen (2016), Yläluokka (2014) ja Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2007, yhdessä Katriina Järvisen kanssa).

 

 

Laura Kolbe: Koti, katu, kortteli – kaupunki ja moderni mieli
Kirjapaja 2018 | ISBN 978-952-288-941-6 | 240 s. | Kl 90.2
Kansi Mika Tuominen

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää