Henkilökuva Kallu Tuomisesta – valmentajien valmentajasta

Kalevi ”Kallu” Tuominen – Urheilun vahva ääni (Kirjapaja) on Arto Terosen ja Jouko Vuolteen julkaisema henkilökuva suomalaisen urheilun legendasta ja valmentajien valmentajasta. Kalevi Tuominen oli vuosikymmenten ajan keskeinen suomalainen urheiluvaikuttaja. Hän teki pitkän uran Suomen olympiakomitean valmennuspäällikkönä, luotsaten tuossa asemassaan suomalaista huippu-urheilua vuosina 1969–1992.

Kalevi Tuominen (1927–2020) oli poikkeuksellisen karismaattinen oman aikansa urheilujohtaja, jolla oli vankka koripallotausta ja menestystä niin pelaajana kuin valmentajana. Hän johti miesten koripallomaajoukkueen ensin karsintojen kautta Tokion vuoden 1964 olympiakisoihin ja sen jälkeen menestykseen omissa EM-kisoissa 1967.

Opiskelu ja työskentely Helsingin yliopiston voimistelulaitoksella eli Jumpalla kehitti Kallu Tuomisesta erinomaisen opettajan ja tutustutti hänet satoihin suomalaisen urheilun tekijöihin. Tuominen oli lopulta hyvin verkostoitunut, hän kuunteli asiantuntijoita ja hänellä oli kyky saada asioita päätökseen.

Urheilun edusmiehenä Kalevi Tuominen oli vertaansa vailla. Hän oli usein siellä, missä tapahtui, ja usein hän myös sai tapahtumaan. Koko ikänsä Kallu antoi äänensä kuulua urheilun puolesta.

Teostaan varten Teronen ja Vuolle haastattelivat lukuisia henkilöitä, jotka tunsivat Tuomisen. Myös hänen yksityisempi puolensa tulee esille. Lähipiirin Kallu oli luotettava ystävä, särmikäs persoona ja ennen kaikkea urheilumies henkeen ja vereen. Lisäksi hän oli elämän nautiskelija.

Kallu Tuominen ehti olla eläkkeellä lähes 30 vuotta. ”Oli aikaa muuhunkin, loppumatkaan Aila Arajuuren kanssa ja lastenlapset tulivat tutummiksi kuin omat koskaan. Vaan urheiluhan se edelleen oli se suurin prioriteetti, kuului päivään jokaiseen ja oli useimmiten ensimmäisenä mielessä”, tekijät kirjoittavat.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle (vas.) ovat kokeneita urheilutoimittajia, joiden Kiveen hakatut -sarja on suosittu niin radiossa kuin kirjoina. He ovat kirjoittaneet myös useita henkilökuvia.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Kalevi ”Kallu” Tuominen – Urheilun vahva ääni. Kirjapaja 2022. 224 s. Kuvaliite. Kansi Mika Tuominen. Kl 99.1. ISBN 978-952-354-547-2

 

 

 

 

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää