Hannu-Pekka Björkmanin uutuuskirja vie matkalle taiteilijan mielenmaisemaan

Metsä ei kuule neuvojani -kirjassa Hannu-Pekka Björkman kirjoittaa meissä kaikissa asuvasta kaipauksesta kurottautua kohti merkitystä.

Metsä ei kuule neuvojaniUseimpia meistä yhdistää kaipuu aitoon olemiseen. Tämän kaipuun perässä Hannu-Pekka Björkman vaeltaa uudessa Metsä ei kuule neuvojani -teoksessaan (Kirjapaja). 

Björkman kirjoittaa herkkävireisesti pyrkimyksestämme kurottautua kohti merkitystä. Merkityksen perässä kuljemme vieraisiin maisemiin, etsimme yhteyttä luontoon ja
haemme taiteesta vastausta siihen, mitä ja miksi olemme. Ehkä juuri kaipuumme pitää meidät hengissä, Björkman miettii. Mitä olisikaan elämämme ilman tätä salaisuutta? 

Teokseen kootuissa kirjoituksissa ovat läsnä niin kirjallisuus ja kuvataide, historia ja henkilökohtaiset kokemukset kuin tarkkanäköiset havainnot ihmisyydestä. Metsä ei kuule neuvojani onkin matka tunnustetun taiteilijan mielenmaisemaan, muistoihin, aikaan ja taiteen kosketukseen. 

Laaja kulttuurin ja kirjallisuuden tuntemus antaa Björkmanille perspektiiviä pohtia elämän suuria kysymyksiä oivaltavasti taiteen kautta. Käsitellyksi tulevat niin mielikuvitus ja keskeneräisyys, tieto ja tietämättömyys kuin huumori ja sanojen syntykin. Kirjallisuus ja taide toimivat teksteissä elämän tienviittojen ja merkityksien osoittajana, ja Björkmanin kirjoitukset tarjoavatkin peilauspinnan pohdinnoille ajan kulusta ja itse maailmaan jättämistämme jäljistä.

 

”Miten olla olemassa kuin lapsena, olla kuin puu. Huojuen tuulessa kaiken kanssa, kaikkeudessa. Tuntea hiekka jalkojen alla, puun elävä pinta sormissaan. Ihmetellä ja ymmärtää. Puu hengittää, minä hengitän. Puu on seissyt paikallaan koko sen ajan, kun olen itse levottomana kulkenut, kunnes vihdoin olen samanlaisena kesäpäivänä palannut tähän paikkaan ja hetkeen. Jossa on jotakin olennaista, jotakin josta olen yrittänyt saada kiinni koko elämäni.”

 

Kirjoitukset perustuvat Eeva-lehdessä julkaistuihin kolumneihin.

 

Hannu-Pekka Björkman on palkittu ja suosittu näyttelijä, kolumnisti ja kirjailija. Hän toimi näyttelijäntyön professorina Teatterikorkeakoulussa 2013–2018. Björkman on kirjoittanut mm. teokset Valkoista valoa (2007), Kadonneet askeleet – Matkoja aikaan ja taiteeseen (2011) ja Välähdyksiä peilissä (2014).

 

Hannu-Pekka Björkman
Metsä ei kuule neuvojani – Kirjoituksia
Kansi Satu Kontinen
Kirjapaja 2022 | ISBN 978-952-354-670-7
206 s | Kl 04/07

Äänikirja ilmestyy lokakuussa 2022, ISBN 978-952-354-672-1.

 

Arvostelukappaleet ja haastattelut:
Piia Latvala | viestintäpäällikkö | 0400 999 499 | piia.latvala@kirjapaja.fi

Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää