Alkoholistin läheiset tunteiden vuoristoradalla

Kristiina Harjulan teoksessa Loukussa – Elämää alkoholistin läheisenä (Kirjapaja) puhutaan rehellisesti elämästä päihderiippuvuuden varjossa. Miltä tuntuu, kun läheinen käyttää liikaa alkoholia? Minkälaista on elämä, jossa toiveet ja pettymykset vuorottelevat, mutta mikään ei muutu? Miten pysyä tolkuissaan huolen, vihan ja uupumuksen kierteessä?

Läheisen taakka on suuri – oli kyseessä puoliso, vanhempi, lapsi tai sisarus – ja se vaikuttaa musertavalla tavalla koko elämään. Vasta kyky erillisyyteen tuo muutoksen mahdollisuuden ja avaa tien sovintoon. Ennen sitä elettävänä on kuitenkin inhimillisten tunteiden koko kirjo. Tarinaansa Kristiina Harjulan osin omakohtaisessa teoksessa kertovat hänen lisäkseen yhdeksän läheistä.

”Päihderiippuvuus on inhimillinen tragedia. Haluan kirjassani antaa äänen päihderiippuvaisten läheisille, koska läheisenä oleminenkin voi olla inhimillinen tragedia”, Kristiina Harjula sanoo. ”Päihderiippuvuus on sairaus, mutta myös läheinen voi ’sairastua’, koska elää jatkuvassa varotilassa.”

Vaikka jokainen tarina on omanlaisensa, niissä on Harjulan mukaan myös yllättävästi yhtäläisyyksiä. ”Läheinen voi olla varakas tai vähemmän varakas, hyvin tai vähemmän koulutettu, tuntemukset ovat silti yhteisiä”, hän kirjoittaa. Kokemuksia leimaa niin epätoivo, pettymys kuin rakkaus.

”Sanotaan, että elämän kipukohtia ymmärtää oikeasti vain toinen saman kokenut. Tämä pätee varmasti sekä päihderiippuvaiseen että läheiseen”, sanoo Harjula.

Alkoholistin läheisten rehelliset, elämänmakuiset tarinat vuorottelevat teoksessa lukuisasti. Kerrottu peilautuu myös ammattiauttajien kokemuksiin sekä aiheesta tehtyyn tutkimustietoon ja kirjallisuuteen.

Kristiina Harjula, Loukussa – Elämää alkoholistinläheisenä. Kirjapaja 2020. 208 s. Kansi Anna Makkonen. Kl 37.61. ISBN 978-952-354-208-2. Ovh.31,90. Kirja ilmestyy viikolla 11.

Kristiina Harjula on tamperelainen toimittaja. Hän on julkaissut kauno- ja tietokirjallisuutta.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää