Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan – Reijo Laatikaisen uutuuskirja Pötyä pöydässä etsii selkeyttä ravitsemusväitteiden viidakkoon

Pötyä pöydässä kirjan etukansiTerveyteen ja ravitsemukseen liittyvää tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Samalla tutkitun faktatiedon erottaminen huuhaasta ja jopa terveydelle vaarallisesta tiedosta on aiempaa vaikeampaa. Moni kokee olevansa sekaisin ruokauutisista. Miten tehdä tutkitusti terveyttä edistäviä valintoja?

Reijo Laatikainen perkaa uutuusteoksessaan Pötyä pöydässä – Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan (Kirjapaja 2018) ravitsemustiedon uskomuksia ja väitteitä. Hän auttaa arvioimaan ravintoväitteiden paikkansapitävyyttä ja erottamaan luotettavan tiedon epäluotettavasta.

”Tämän kirjan tarkoitus on valottaa viime vuosien yleistyneitä pötypuheita ja myyttejä ravitsemuksen saralta sekä paljastaa keinoja, joita puijaukset noudattavat”, Laatikainen kirjoittaa.

Mitä uskoa ja miten erottaa tutkittu tieto pötypuheesta?

Ravinnosta on tarjolla ylitsevuotavan paljon ristiriitaista tietoa. Oikein tulkitun tieteellisen tiedon sijaan otsikkoihin päätyvät usein marginaaliset ja äärimmäiset mielipiteet. Mitä esimerkiksi ajatella väitteestä, että maito on pilattu teollisella prosessoinnilla tai että vain luomuruoka on puhdasta ja tekee hyvää terveydelle? Mitä kookosöljyn terveellisyydestä voi väittää ja tarvitsemmeko kaikki ravintolisiä? Entä miten suhtautua rasvan käyttöön ja paljonko vettä kannattaa juoda?

Reijo Laatikainen nostaa teoksessaan esille näihin ja moniin muihin ravitsemuskysymyksiin liittyviä, laajalle levinneitä harhaanjohtavia tietoja ja väärinkäsityksiä. Hän selvittää, miten epämääräiset väitteet ja myytit syntyvät ja miten ne elävät sinnikkäästi.

Laatikainen antaa myös konkreettisia vinkkejä ravitsemusta koskevan tiedon arviointiin: miten tarkistaa faktoja ja erottaa kyseenalaiset väitteet punnitusta tieteellisestä tiedosta.

 

Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija muun muassa suositun bloginsa kautta. Hän on väitellyt viljojen ja toiminnallisten vatsavaivojen yhteydestä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Laatikaisen aiempia teoksia ovat mm. Syö hyvin, voi paremmin (2017, yhdessä Timo Joensuun kanssa) ja Herkän vatsan valinnat (2015).

 

Reijo Laatikainen: Pötyä pöydässä – Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan
Kirjapaja 2018. ISBN 978-952-288-926-3.
Kansi Anna Makkonen. 176 s. Kl 59.34.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää