Pääsiäisen aika on matkaa paitsi sisimpään myös luonnon läheisyyteen
04.04.2019 | Juttu - Kirjapaja, Kirjapaja
Pääsiäisen aikaan hiljennytään ja tehdään matkaa sisimpään, mutta myös keväinen luonto houkuttelee puoleensa. Luonto rauhoittaa, luonnossa liikkuminen hivelee aisteja ja puhdistaa mieltä. Pääsiäisajan lukemisto tukee hiljentymistä ja keskittää ajatukset olennaiseen.
Pekka Särkiön vuodenkiertoa seurailevissa teksteissä tarkkaillaan lintuja, kuunnellaan jäkälän rapinaa jalkojen alla ja käydään hirvimetsällä. Luonnon yksityiskohdista ja ilmiöistä löytyy yhtymäkohtia Raamattuun ja kristityn elämään. Ytimessä on luomakunnan ja sen kokonaisuuden ihmettely.
Matti Björnisen upeat kuvat Lapista tekevät Kulkijan rukous -kirjasta kauniin kokonaisuuden.
Pauliina Kainulainen jatkaa omaperäistä pohdintaa ihmisen, luonnon ja uskonnon yhteydestä. Hän tekee matkaa kohti syvempää tietoisuutta siitä, miten ihminen voisi elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tienviittoina ovat alkuperäiskansojen elämäntavat, kohtuuden kulttuuri, metsien, vaarojen ja järvien opetukset. Kainulainen tunnetaan ekoteologisena ajattelijana, joka huomioi tutkimusaiheissaan myös naisnäkökulman. Suuren järven syvä hengitys - Luontosuhde ja kokonainen mieli on hänen pääteoksensa.
Hanna Hentisen ja Elina Vuolan toimittama Vaellus pyhiin - Ristisaattoja idän ja lännen rajalla. Sacred Journeys - Orthodox Processions in Eastern Finland on kiehtova yhdistelmä luonnonläheisyyttä, hengellisyyttä ja ruumiillisuutta. Se esittelee Pohjois-Karjalan ristisaattoperinnettä sanoin ja kuvin.
Pyhiinvaellus on maailman vanhimpia matkailun muotoja. Pyhiinvaellus on hengellinen kokemus, mutta myös matka paikalliseen kulttuuriin, luontoon ja historiaan. Pohjois-Karjalan ortodoksisessa ristisaattoperinteessä osallistujat vaeltavat paikasta toiseen ikoneita kantaen.