Hyvä lapsuus -sarja
Hyvä lapsuus on varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaisille suunnattu kirjasarja. Sarja tarjoaa sekä teoriaa että erityisesti käytännön ideoita varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen eri sisältöalueisiin.
Sarjassa ovat ilmestyneet muun muassa:
Ihme ilmiöt — Ilmiölähteinen oppiminen varhaiskavatuksessa
Johanna Heikkinen
Varhaiskasvattajalle tarkoitettu opas sisältää vankkaa tietoa ilmiölähtöisen oppimisen perusperiaatteista sekä käytännön esimerkkejä ja tukea toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen ilmiölähtöisesti. Ilmiölähtöinen oppiminen ruokkii lapsen luontaista uteliaisuutta. Se haastaa kasvattajia heittäytymään lasten kanssa yhteiseen oppimisprosessiin, jonka ytimessä ovat oppimisen ilo, yhdessä tekeminen, ihmettely ja lapsen mahdollisuus vaikuttaa omaan toimintaansa. Ilmiölähtöisen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan lapsen taidot ja kiinnostuksen kohteet. Lapsi osallistuu aktiivisesti työskentelyn eri vaiheisiin.
Muskarisoppa
Ulla Piispanen
Muskarisoppa tarjoaa reseptejä ja vinkkejä kokonaisvaltaiseen ja lapsilähtöiseen musiikkikasvatukseen. Kirja on tarkoitettu lasten parissa työskenteleville opettajille ja ohjaajille, vanhemmille sekä kaikille musiikin oppimisesta ja opettamisesta kiinnostuneille.
Muskarissa opitaan kokien, oivaltaen ja eläytyen. Leikin avulla tutustutaan musiikillisiin perusasioihin, kuten rytmiin, melodiaan, muotoon, dynamiikkaan, sointiväriin ja harmoniaan. Kirja tukee lapsilähtöistä ja osallistavaa musiikkikasvatusta. Kirja sisältää napakan tieto-osion lisäksi runsaasti uusia lauluja, loruja ja leikkejä sekä äänitteen. Kirjasta saa ideoita ja tukea niin yksittäisten musiikkituokioiden pitämiseen kuin pidemmän aikavälin suunnitelmallisuuteen varhaisiän musiikkikasvatuksessa.
Mun kuvista kulttuuriin - Kuvataidetta esi- ja alkuopetukseen
Sinikka Rusanen, Mirva Kuusela, Kaisa Rintakorpi ja Kaisa Torkki
Mun kuvista kulttuuriin auttaa luomaan kuvataiteen oppimispolkuja esi- ja alkuopetukseen. Kirja perustuu ajankohtaiseen kokemus- ja tutkimustietoon. Se auttaa soveltamaan uusia opetussuunnitelmia sekä kehittämään uutta toimintakulttuuria. Tämä esi- ja alkuopetukseen suunnattu teos tarjoaa kehittämisideoita varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen laajemminkin. Se soveltuu kuvataiteen didaktiikan kurssikirjaksi alan opiskelijoille ja kouluttajille. Käsikirjana se välittää ammatillista tietoa työssä toimiville opettajille sekä kulttuurisen harrastustoiminnan organisoijille ja päätöksentekijöille. Yleislukemistona se avaa kuvataiteellisen ilmaisun maailmaa niin lasten vanhemmille kuin kaikille taiteesta ja lastenkulttuurista kiinnostuneille.
Uusi Matikasta moneksi
Tilly Kajetski ja Minna Salminen
Suositun Matikasta moneksi -kirjan uudistettu ja täydennetty versio vastaa tämän päivän matematiikan opetuksen haasteisiin. Ammattikasvattaja löytää kirjasta helppoja ja valmiita ratkaisuja systemaattisen matematiikan opetuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kirjan tarkoituksena on tuoda iloa matematiikan oppimiseen ja tarjota matematiikkaa kaikille.
Tulosta tästä 100-kaloja eri väreissä:
100-kalat sininen | 100-kalat turkoosi | 100-kalat vaaleanvihreä | 100-kalat vaaleanpunainen | 100-kalat liila | 100-kalat keltainen | 100-kalat oranssi | 100-kalat ruskea | 100-kalat punainen | 100-kalat vihreä | 100-kala sateenkaaren väreissä
Tämän linkin takaa löydät kaikki kalat yhdessä paketissa.
Täältä löydät loogiset kalat.
Tästä voit tulostaa käyttöösi englanninkieliset kirjeet kotiväelle.
Matikasta moneksi! -materiaalipaketti
Matikasta moneksi -kirjan sisältöä rikastuttava runsas materiaalipaketti sisältää 40 laminoitua, pahvista sivua, joista kussakin on 4–8 leikattavaa tehtäväkorttia. Kortteja käytetään toiminnallisessa matematiikan opetuksessa. Niillä harjoitellaan muun muassa luokittelua, vertailemista, sarjoittamista, suhde- ja suuntakäsitteitä sekä ajan käsitteitä.
Tää on meidän maailma! – Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksessa
Kati Rintakorpi ja Elsa Vihmari-Henttonen
Tää on meidän maailma! tarkastelee varhaiskasvatuksessa tapahtuvaa dokumentointia lapsilähtöisestä, kokonaisvaltaisesta ja pedagogisesta näkökulmasta. Kirja on suunnattu varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja opiskelijoille. Kirjassa pedagogista dokumentointia lähestytään laajasti. Pyrkimyksenä on tarjota lukijoille riittävä tietopohja oman ajattelun ja toiminnan rakentamiseksi, minkä jälkeen aihepiiri tuodaan käytännön tasolle. Kirja perustuu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen valtakunnallisiin opetussuunnitelmiin sekä tuoreeseen tutkimustietoon.
Varhaiskasvatus katsomusten keskellä
Tiina Haapsalo, Heljä Petäjä, Päivi Vuorelma-Glad, Mirva Sandén, Hanna Pulkkinen, Ilkka Tahvanainen
Monipuolinen käsikirja avaa katsomuskasvatuksen merkitystä varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017:n pohjalta. Katsomuskasvatusta tarkastellaan vuorovaikutuksen ja oppivan yhteisön toimintakulttuurin näkökulmasta.
Kirja tarjoaa useita näkökulmia lapsen kokonaisvaltaisen kasvun edistämiseen sekä varhaiskasvattajan ammatillisen identiteetin ja osaamisen vahvistamiseen. Kasvattajaa myös haastetaan tulemaan tietoiseksi oman toimintansa taustalla vaikuttavasta arvopohjasta ja arvioimaan sitä ammatillisesti. Kirja koostuu alan asiantuntijoiden artikkeleista ja palvelee niin varhaiskasvatuksen ammattilaisia kuin alalle opiskelevia.
Liikkua, Leikkiä ja luoda - Liikuntaideoita varhaiskasvatukseen
Elina Pulli
Osallista lapset ja onnistu! Liikkua, leikkiä ja luoda on innostava toimintapaketti varhaiskasvattajan työn tueksi. Kirja sisältää vinkkejä liikuntatuokion ohjaamiseen sekä päivittäisen toiminnallisuuden lisäämiseen. Iloinen tekemisen meininki varmistaa, että jokainen lapsi tulee kohdatuksi myös isossa ryhmässä.
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet velvoittavat ammattikasvattajia toteuttamaan säännöllistä, lapsilähtöistä, monipuolista ja tavoitteellista liikuntakasvatusta. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Elina Pullin helppolukuiset ja raikkaat ideat sekä Jii Roikosen havainnollinen kuvitus antavat siihen vastauksia. Kirjassa herätetään myös kysymyksiä, joihin lukija itse löytää parhaat, omassa työssään toimivat ratkaisut.
Loikaten leikkiin - rohkeasti rooliin! - Draamakasvatusta 1–7-vuotiaille
Terhi Martinez-Abarca ja Riikka Nurmi
Draamakasvatus on oppimista leikin, tarinoiden ja teatterin keinoin. Kirja tarjoaa samoissa kansissa rautaisannoksen draamakasvatuksen teoriaa, käytännön esimerkkejä, leikkejä ja harjoituksia sekä ohjeita ja vinkkejä teatterinuken käyttöön lasten arjessa.
Kirja sopii kasvatuksen tueksi päivähoitoon, kerhotoimintaan sekä esi- ja alkuopetukseen. Kirjaan on tuotu runsaasti valokuvia aidoista draamakasvatustuokioista, inspiroivia piirroskuvia, ohjeita ja tilannekuvauksia. Tavoitteena on, että jokainen lapsi löytää ilmaisun ilon ja luovan leikin lumon.
Musta tuntuu punaiselta – kuvataiteellinen toiminta varhaisiässä
Sinikka Rusanen, Mirva Kuusela, Kati Rintakorpi ja Kaisa Torkki
Musta tuntuu punaiselta on käsikirja varhaiskasvattajalle, joka pyrkii elämykselliseen ja prosessina muotoutuvaan kuvataidekasvatukseen. Taide puhuttelee ja tarjoaa mahdollisuuksia niin itsen kuin ympäröivän maailman ja kulttuurin kokemiseen ja tutkimiseen.
Kirja tarjoaa tietoa lasten kuvataiteellisesta kehityksestä ja kuvataidekasvatuksesta. Kirjassa paneudutaan kuvataiteellisen toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja pedagogiseen dokumentointiin. Käytännön esimerkit ja elämänmakuinen kuvitus tukevat teorian ja käytännön vuoropuhelua.
Lupa liikkua – liikuntaleikkejä ja -tuokioita varhaiskasvatukseen
Elina Pulli
Lupa liikkua on helppokäyttöinen kirja, jonka avulla alle kouluikäisten lasten liikuntakasvatus onnistuu. Kirjassa on valmiita liikuntatuokiosuunnitelmia, joilla pärjää koko toimintakauden. Lisäksi kirja tarjoaa ideoita siihen, miten liikuntatuokiolla opitut asiat siirtyvät osaksi päivähoidon arkea: ryhmähuoneisiin, käytäville, odottelu- ja siirtymätilanteisiin. Lorumuotoon kirjoitetut liikuntaleikit tuovat uudenlaista toiminnallisuutta myös kalenterivuoden juhliin.