Vapamielisyyden houkutus -teos tarjoaa elämyksellisiä tuokioita kalastuksen, luontoyhteyden ja filosofisen pohdinnan parissa

Vapamielisyyden houkutus on kirja kalastamisen ilosta ja siitä, mitä kalastus voi opettaa meille elämästä ja meistä itsestämme. Vesa Pirttimaan kalaretkillä punnitaan paitsi saalista myös totuutta, kauneutta ja ihmisluontoa.

Se, että ihminen säässä kuin säässä uittaa pientä värikästä metallinpalaa tai laskee rankkasateessa kiikkerässä veneessä verkkoja, ei voi olla vailla merkitystä. Jokainen kalastamisen ystävä sen tietää — kun viehe solahtaa veteen, arjen kiireet unohtuvat ja mielen valtaa rauha.

”Kalastuksessa oleminen ja aika kietoutuvat toisiinsa monimutkaiseksi vyyhdiksi. Vapa kädessä menettää helposti ajan tajun”, Vesa Pirttimaa kirjoittaa. ”Puron vapaassa virrassa seisoessa ajan virta vaikuttaa suorastaan hidastuvan.”

Kalastaessa pääsee Pirttimaan mukaan helposti myös luovaan virtaukseen eli flow-tilaan. Luonnon hiljaisuudessa omasta olemisesta voi tulla hyvin voimakkaasti tietoiseksi, ja rauhoittuminen nostaa mielen pintaan uusia, luovia näkökulmia. ”Raikkaat tuulet puhaltavat läpi pinttyneiden ajatusten ja mieli kirkastuu”, Pirttimaa sanoo.

”Toivon, että tämä kirja antaa uusia näkökulmia kaikille kalastajille. Yhtä hyvin suuria saaliita saaville kuin usein saaliitta jääville. Lopulta vain oma suhtautuminen asiaan on merkittävä.”

Vesa Pirttimaa on kalastusta lapsesta asti harrastanut opettaja. Hän on väitellyt tohtoriksi luovuuden teemasta filosofisesta näkökulmasta.

 

Vesa Pirttimaa: Vapamielisyyden houkutus — Kalastuksen filosofiaa. Kirjapaja 2021. 202 s. Kansi Tommi Kujansuu. Kl 11 / 67.62. ISBN 9789523543140

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää