Uutuuskirjassa pohditaan, mitä pyhiinvaellus on kokemuksena, matkana mielenmaisemissa ja Suomessa

Valo askeleillani – Pyhiinvaelluksella Suomessa on moniääninen matkakertomus. Teos kertoo matkoista mielenmaisemiin ja löytöretkistä itseen. Siinä pohditaan pyhiinvaelluksen kokemusta syvällisesti ja monelta kantilta, kuvataan kotimaisia pyhiinvaellusreittejä ja tarjotaan esimerkkejä luontokohteista ja historiallisista paikoista.

Valo askeleillani -teoksessa pyhiinvaellusta lähestytään pohdiskellen ja ihmetellen. Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin, mutta myös syvällisen läsnäolon sävyttämää kulkemista niin metsäpoluilla kuin kulttuurimaisemassa. Se on vaellusta, joka kutsuu katsomaan tuttua tuorein silmin, oivaltamaan uutta, näkemään merkityksiä ja pysähtymään ihmeen äärellä.

 

”Sana vaellus herättää mielikuvan pitkästä matkasta, mutta tässä kirjassa vaeltamisella tarkoitetaan mitä tahansa kulkemista omien voimavarojen ehdoilla. Pyhiinvaelluksessa tärkeintä ei ole kuljetun matkan pituus vaan sisäinen halu olla pyhiinvaeltaja”, tekijät sanovat. Pyhiinvaellus on ikiaikaista ja nykyaikaista yhtä aikaa. Se pohjaa ikivanhaan perinteeseen mutta elää ja uusiutuu tässä ajassa.

 

Kiihkeässä maailmanajassamme pyhiinvaellus on myös vastakulttuurin ele. Se on pysähtymistä ja suunnanmuutos kiireettömyyteen, yksinkertaisuuteen ja vapauteen.

 

”Jo kaipuu pyhiinvaellukselle on ensimmäinen askel”, toteaa Annastiina Papinaho. ”Pyhiinvaellukselle lähdön syitä on yhtä monta kuin vaeltajia.”

 

”Pyhiinvaeltajan ei tarvitse jatkuvasti henkistyä, oivaltaa, kehittyä tai saavuttaa mitään erityistä – sehän olisikin uuvuttavaa. Suorittamisen sijaan voi suostua tapahtumattomuuteen”, Larissa Riihihuhta sanoo.

 

Teoksessa tutkitaan pyhiinvaeltajan seitsemää avainsanaa. Ne ovat kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus ja hiljaisuus. ”Avainsanat viitoittavat tietä pyhiinvaeltajan mielenmaisemaan. Ne vihjaavat, että kokemus pyhästä ei ole kahlittu tiettyyn paikkaan pitkän matkan päässä vaan voi kietoutua yllättävän tavallisiin hetkiin”, tekijät kirjoittavat.

 

”Kysymmekin, miltä pyhiinvaellus tuntuu. Olemme kirjaa työstäessämme kysyneet tätä itseltämme, ja kutsumme lukijan mukaan pohdintoihin.”

 

Pohdittavia kysymyksiä ovat lisäksi muun muassa: Mitä annettavaa pyhiinvaelluksella voi olla tavalliselle elämänmatkalaiselle? Mitä kohden lähdemme tekemään matkaa, kun vaellamme pyhiin? Missä voi vaeltaa? Mitä piirteitä on kotimaisella pyhiinvaelluksella?

 

Upein luontokuvin kuvitettu teos tarjoaa elämyksellisiä matkakertomuksia ja tuoreita näkökulmia kotimaan matkailijoille – niin luontokohteista kuin historiallisista paikoista kiinnostuneille. Teoksen lopussa on poimintoja uusista ja vanhoista kotimaisista vaellusreiteistä.

 

Ilari Aalto (oik.) on raisiolainen arkeologi ja keskiajan tutkija, jolle pyhiinvaellukset ovat löytöretkiä vuosisatojen takaiseen todellisuuteen.

Annastiina Papinaho (toinen vas.) on turkulainen uskontotieteilijä, hiljaisuuden ystävä ja arjen ihmettelijä. Hän on Suomen ensimmäisen pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö.

Larissa Riihihuhta (toinen oik.) on naantalilainen kirjastoammattilainen, matkailuopas ja pyhiinvaellusopas, jonka sydäntä lähellä on tarinallistaminen, osallistaminen ja perhe-elämän hidastaminen.

Usva Torkki (vas.) on tamperelainen valokuvaaja, jolle niin kuvaamisessa kuin pyhiinvaelluksessakin tärkeää on rauhallinen havaitseminen.

 

Ilari Aalto, Annastiina Papinaho, Larissa Riihihuhta & Usva Torkki (kuvitus): Valo askeleillani. Pyhiinvaelluksella Suomessa. Kirjapaja 2022. 272 s. Kansi Satu Kontinen. Kl 17.3; 42. ISBN 9789523545380

 

 

 

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää