Uutuuskirja korostaa myötätunnon voimaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa

Teoksessaan Säällisiä ajatuksia – Myötätuntoinen katse ja muut ilmastotekoni (Kirjapaja) Taina Laane kirjoittaa elämästämme ilmastonmuutokseen liittyvien vaatimusten keskellä. Haluamme olla vastuullisia, mutta arjen pyörityksessä taistelu ilmastonmuutosta vastaan voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä.

Uhkakuvat ja syyllistäminen eivät Taina Laanen mukaan ole parhaita konsteja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Sen sijaan myötätunto itseä ja muita kohtaan voisi olla voima, joka taltuttaa riittämättömyyden tunteen ja auttaa meitä toimimaan, tekemään osamme tai enemmänkin. Ehkä meidän onkin maailman pelastamiseksi pelastettava myös itsemme!

”Ei kukaan muutu niin, että niskaan vyörytetään kasa ristiriitaista ja uhkaavaa tietoa ja sen jälkeen arvostellaan sitä, mitä ihminen yrittää sillä tiedolla tehdä”, Laane sanoo. ”Sen sijaan ihminen muuttuu saadessaan rauhassa punnita tilannetta ja suhdettaan siihen. Ihminen muuttuu huomatessaan, että on pakko, ja saadessaan kuitenkin apua ja tukea muutoksessaan."

”Kun hyväksyn itseni, kun annan itseni olla suorittamatta, kun rakastan itseäni, vasta sitten minä olen harmoniassa luonnon kanssa, vasta sitten olen ekologinen”, tekijä kirjoittaa. ”On helpompaa jaksaa kierrättää ja kävellä kauppaan, kun ei ole uupunut. Mutta tärkeintä on, että tästä rauhasta käsin voin pidellä itseäni ja tunteitani, voin pidellä omaa kärsimystäni niin, ettei minun tarvitse enää heittää sitä muiden niskaan tai vaatia maailmalta hyvitystä.”

"Jos yrittäisin auttaa työnohjausasiakkaitani muuttumaan samaan tyyliin kuin meitä opastetaan ilmastoasioiden kanssa, he vetäisivät kahvinsa väärään kurkkuun ja hiipisivät kohti ovea”, Laane sanoo.

Ilmastonmuutos on läsnä niin ruokakaupassa, lomasuunnitelmissa, piharoskiksilla kuin kadonneissa pakkaspäivissä ja hikisissä helleöissä: ilmasto muuttuu, ja jokaisen tulee tehdä asian korjaamiseksi osansa.

Teos on suunnattu kaikille niille, jotka tuntevat ilmastotekojen painon harteillaan. Se  lohduttaa ja auttaa myös kiittämään itseä siitä, mitä kaikkea on jo tehnyt ympäristön hyväksi.

Taina Laane, Säällisiä ajatuksia Myötätuntoinen katse ja muut ilmastotekoni. Kirjapaja 2022. 188 s. Kansi Anna Makkonen. 17.3/14. ISBN 978-952-354-482-6

Taina Laane on positiivisen psykologian asiantuntija, kouluttaja ja kirjailija. Hän on aiemmin julkaissut mm. teokset Kesytä kriitikkosi (2020), Äidinhoitokirja (2019) ja Vahvuutena herkkyys (2019). https://tainalaane.com/

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää