Raisa Cacciatoren ja Susanne Ingman-Fribergin uutuuskirja auttaa vanhempia opettamaan lapsille hauskalla tavalla turvataitoja ja sanomaan EI

Miten opettaa turvataitoja lapsille? Pipunan ikioma napa – Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan -uutuuskirja (Lasten Keskus 2019) on turvallinen ja helppo käyttää kotona ja päiväkodissa. Jännittävä ja hauska tarina ohjaa lapsia arvostamaan ja suojaamaan kehoa.

Raisa Cacciatoren ja Susanne Ingman-Fribergin kirjoittama kertomus voimavaraistaa ja auttaa lasta puolustamaan oikeuksiaan ja rakentamaan myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Kirja antaa aikuisille sanat ja kannustavan tarinan, jonka avulla lapsen kanssa voi ottaa puheeksi kehoon, koskettamiseen ja omiin rajoihin liittyvät kysymykset. Kirjan on kuvittanut Osmo Penna.

Nimet kehon osille ja kolmen kohdan sääntö

Tarkoin harkittu tarina kesäleirille kokoontuvista ja erilaisia tilanteita uimarannalla ja metsäretkillä kohtaavista lapsista muistuttaa kannustavasti, että halaus ja kosketus ovat iloisia ja tärkeitä juttuja – ja niin on koko oma keho. Siksi omaa ja toisen kehoa tulee kunnioittaa ja suojata. Lapset oppivat nimeämään kehon osia ja tietävät, että uimapuvun alla on aivan erityiset omat paikat. Uimapukusääntöä rikkovalle voi sanoa topakasti EI!

Uimapukusäännön lisäksi opetellaan koskettamisen säännöt ja kolmen kohdan sääntö, jonka avulla ikävältä tuntuvista tilanteista voi päästä pois.

Kirja sisältää tieto-osion vanhemmille ja kasvattajille, jotka miettivät, miten puhua pienten lasten kanssa myönteisesti kehosta, kehon kokemuksesta ja omien rajojen suojaamisesta.

Kirjalla on Selkokeskuksen myöntämä selkotunnus, joten se sopii myös suomea vasta opetteleville ja lapsille, joilla on vasta pieni sanavarasto.

Aiheeseen liittyviä värityskuvia on tulostettavissa Lasten Keskuksen ja Väestöliiton sivuilta.

 

Raisa Cacciatore on lastenpsykiatri, nuorisolääkäri, kouluttaja, oppi- ja tietokirjailija sekä sertifioitu EMDR-terapeutti. Hän toimii Väestöliiton asiantuntijalääkärinä. Cacciatore on saanut mm. Suomen kulttuurirahaston (2011), Suomen Tietokirjailijoiden (2016) ja Valtion Tiedonjulkistamisen (2017) elämäntyöpalkinnot.

Susanne Ingman-Friberg on kätilö (YAMK), tutkija ja ratsastusterapeutti. Hän on toiminut seksuaaliterveyden edistämistyössä nuorisopoliklinikoilla, luennoinut kehotunnekasvatusesta sekä toiminut Väestöliitossa tutkijana ja hankekoordinaattorina.

Osmo Penna on kokenut lahtelainen kuvittaja ja graafikko. Hän on tehnyt monia julkaisuja mm. Väestöliitolle ja useita ensikirjoja äitiyspakkauksiin.

 

 

Raisa Cacciatore ja Susanen Ingman-Friberg:
Pipunan ikioma napa – Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan!
Kuvitus ja graafinen suunnittelu Osmo Penna
Lasten Keskus 2019
ISBN 978-952-354-056-9
40 s. | Kl 85

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää