Mitä muuta tiedämme Irakista kuin sodat ja turvapaikanhakijat?

 

Kahden virran maa – Sivilisaation ja kristinuskon irakilainen tarina on nuoren tutkijalahjakkuuden Emil Antonin uusi teos. Se kertoo mukaansatempaavasti Mesopotamian muinaishistorian ja sivilisaation vaiheet sekä Irakin kristittyjen tuntemattoman tarinan.

Irakista tulevat mieleen sodat ja turvapaikanhakijat, mutta mitä muuta tiedämme Suomen kolmanneksi suurimman ulkomaalaisryhmän kotimaasta, historiasta ja kulttuurista? Emil Antonin mukaan aiheesta kertovaa suomenkielistä kirjallisuutta on ollut kovin niukasti saatavilla. Jopa samantapaisilta kuulostavat naapurit Irak ja Iran menevät helposti sekaisin!

Mesopotamia eli Kaksoisvirranmaa, joka on alue Eufrat- ja Tigrisjokien välissä ja vastaa pitkälti nykyistä Irakia, on myös sivilisaation kehto. Kaksoisvirranmaalla on yli 5000-vuotinen kulttuurihistoria, sieltä ovat peräisin kirjoitustaito, kaupunkikulttuuri ja 60-minuuttinen tunti. Kaksoisvirranmaassa kirjattiin ensimmäiset lait ja kehitettiin tieteitä kauan ennen Eurooppaa.

Myös Raamatulla ja kristinuskolla on yllättävät irakilaiset juonteensa. Suuri osa Raamatusta sai muotonsa Mesopotamiassa, ja kristinuskolla on siellä lähes kaksituhatvuotinen historia. Vielä keskiajalla Bagdadin patriarkka johti maailman laajimmalle levinnyttä kristillistä kirkkoa. Yhä tänään monet Irakin kristityt puhuvat arameaa, Jeesuksen äidinkieltä.

Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan Kahden virran maa tarjoaa uuden, tavanomaisesta poikkeavan näkökulman Mesopotamian ja Irakin historiaan. Assyriologian emeritusprofessori Simo Parpola toteaa kirjasta seuraavasti: ”Mukaansatempaava matka irakilaisten kristittyjen mesopotamialaiseen menneisyyteen. Sujuva mutta tieteellisesti pätevä kerronta pitää lukijan otteessaan ja on täynnä uusia ja yllättäviä yksityiskohtia. Ehdottomasti paras tästä aiheesta suomeksi ilmestynyt teos.”

Emil Anton on suomalais-irakilainen teologian tohtori ja filosofian maisteri, tietokirjailija, toimittaja ja opas. Häneltä on aiemmin ilmestynyt teos Katolisempi kuin luulit: Aikamatkoja Suomen historiaan (Kirjapaja 2017).

Emil Anton: Kahden virran maa. Sivilisaation ja kristinuskon irakilainen tarina. Kirjapaja, Helsinki. 288 s. Kansi Tomi Kujansuu. Kl 98.1; 28.4. ISBN 978-952-354-233-4

Kirjatraileri Kirjapajan Kirjakanavalla

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää