Millaista on naisen viha? Uutuuskirja Vihainen nainen selvittää, mistä naisten aggressio nousee ja mitä sen kanssa pitäisi tehdä

Joskus viha on räjähdys, joskus epäsuora häivähdys, jomotus ohimoilla tai ärtymys, jolle ei tunnu olevan osoitetta. Terhi Ketola-Huttunen ja Heli Pruuki selvittävät uutuusteoksessaan Vihainen nainen – hyvä, paha aggressio (Kirjapaja 2018), millaista on naisen viha. Mitä aggressio on ja mistä se kertoo? Voiko nainen tunnustaa aggression tunteitaan, kun häneltä useimmiten yhä oletetaan sopuisuutta?

Naisen viha on pelottavaa

Vihainen nainen avaa aggression moni-ilmeisyyttä ja johdattaa tarkastelemaan sen ilmenemistä omassa elämässä.

”Tarkastelemme naisen omaa aggressiota suhteessa itseen, parisuhteeseen ja ihmissuhteisiin. Esimerkiksi millaisia naisten keskinäiset suhteet ja niiden ongelmat ovat tästä näkökulmasta? Avaamme myös, miten aggressio ja seksuaalisuus sekä aggressio ja suru liittyvät yhteen”, Ketola-Huttunen ja Pruuki kertovat.

”Naisen aggression tunnistaminen ja oikein käyttäminen lisäävät hyvinvointia. Jos aggressiota ei osaa kanavoida rakentavasti, se saattaa kääntyä itseen ja aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja kohtuutonta kritiikkiä itseä kohtaan. Aggressio voi myös purkautua muihin ihmisiin tuhoavilla tavoilla”, he muistuttavat.

Naiset jotka vihaavat naisia

Pahimmillaan aggressio eristää meidät itsestämme ja muista. Ketola-Huttunen ja Pruuki ovat huomanneet, että tytöt ja naiset saattavat kohdella toisiaan monin tavoin aggressiivisesti ja epäempaattisesti. Usein epämiellyttävän käytöksen takana on kateutta, kilpailua ja mustasukkaisuutta.

”Naisten olisi tärkeää oppia tunnistamaan, kuinka he itse käyttävät tuhoavaa aggressiota toisia naisia kohtaan. Esimerkiksi miksi toisesta puhutaan pahaa selän takana”, kirjoittajat sanovat.

Tunteitaan ei voi siivota pois mutta niitä voi opetella tuntemaan. Parhaimmillaan oman aggression voi kääntää myönteiseksi voimaksi, joka tukee yhteyttä sekä itseen että muihin.

”Tärkeää on löytää itsestään myönteisen aggression voima, jonka avulla nainen menee kohti unelmiaan ja itselleen hyvää, laadukasta elämää”, kirjoittajat muistuttavat.

Terhi Ketola-Huttunen on psykoterapeutti ja teologian maisteri. Heli Pruuki on pariterapeutti, perhepsykoterapeutti ja teologian tohtori.

Terhi Ketola-Huttunen ja Heli Pruuki: Vihainen nainen – hyvä, paha aggressio
Kirjapaja 2018. 191 s. Kl. 14.16.
ISBN 978-952-288-921-8. Sähkökirja ISBN 978-952-288-924-9.
Kansi Sanna-Reetta Meilahti.

 

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää