Kuokkavieraita-kirja kertoo elämästä lapsen pitkäaikaissairauden ehdoilla

Tuija Siljamäen omakohtainen teos Kuokkavieraita – Diabetes, allergia ja meidän perhe (Kirjapaja) luotaa sairaan lapsen vanhemman tuntoja rehellisesti ja elämänmakuisesti. Kirja tarjoaa myös runsaasti hyödyllistä tietoa samankaltaisessa tilanteessa oleville. Pitkäaikaissairaus koskettaa koko perhettä, isovanhemmat ja muu lähipiiri, kuten päiväkoti ja koulu, mukaan lukien.

On kaksi tervettä lasta, kukoistava parisuhde ja harmoninen perhe-elämä. Sitten tulevat kuokkavieraat. Kuinka elämä muuttuu, kun lapsi saa riesakseen vaikeat allergiat? Juuri kun ollaan pääsemässä takaisin tasapainoon, hänelle puhkeaa tyypin 1 diabetes.

Arki on koetuksella – kotona jonkun pitäisikin osata olla allergiakokki ja sijaishaima! Jaksaako äiti, kestääkö parisuhde? Mitä sanoa isosiskolle, joka pelkää veljen kuolevan? Entä mitä on edessä, kun diabeetikosta kasvaa teini-ikäinen?

Lämmin ja rehellinen teos on tarkoitettu vertaistueksi ja tietopaketiksi allergisten ja tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten läheisille. Se on ensimmäinen suomenkielinen omaisen näkökulmasta kirjoitettu kirja tästä aiheesta.

”Toivon, että lukija saa kokemuksellista tietoa, käytännön vinkkejä ja toivoa”, Tuija Siljamäki sanoo. ”Myös terveydenhuollon ammattilaiset voivat saada ymmärrystä siitä, millaista tukea perheet kaipaavat lapsen sairastuessa.”

Vuosittain tyypin 1 diabetekseen sairastuu yli 500 alle 15-vuotiasta lasta. Ruoka-allergiaa esiintyy 3–9 prosentilla suomalaisista lapsista.

Tuija Siljamäki on terveys- ja sosiaaliaiheisiin erikoistunut toimittaja (FM), joka kirjoittaa kymmeniin aikakaus- ja järjestölehtiin. Hän kirjoittaa myös Rupista rakkautta -kolumneja Allergia-, Iho- ja Astmalehteen ja samannimistä blogia Lapsen Maailmaan.

Tuija Siljamäki, Kuokkavieraita – Diabetes, allergia ja meidän perhe. 231 s. Kirjapaja 2020. ISBN 9789523541689. Kl 59.533 / 99.1. Kansi Saara Helkala. Ovh. 32,90

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää