Keppihevoset ja keppikrossarit -uutuuskirja vie kädentaitojen ja liikunnan ilon pariin

Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia -kirjan kansien väliin on kerätty lasten ja nuorten keppariasiantuntijuuteen liittyvät tiedot ja taidot. Keppihevosharrastajat ja alan nuoret 4H-yrittäjät kertovat kirjassa, miten harrastuksessa pääsee alkuun ja kuinka sitä voi kehittää, muun muassa varusteita valmistamalla.

Suomen 4H-liiton julkaisema ja Lasten Keskuksen kustantama kirja sisältää tarkat ohjeet keppihevosten sekä niiden moottoripyörämäisten vastinparien, keppikrossareiden, valmistamiseen ja teemakerhojen sisältöön. Keppikrossari on kulkupelinä keppihevosta tuntemattomampi, mutta kuten kirjassakin todetaan, ”se on vähän niin kuin hevonen, mutta sillä ei ole päätä eikä häntää”.   

”Kirja koostuu lasten ja nuorten kokemuksista omasta harrastuksestaan ja 4H-yrittäjyydestä keppihevosten parissa. Sisältö muodostuu pitkälti lasten ja nuorten ideoista ja ohjeista, joiden avulla kepparimaailma herää eloon. Heidän vinkkinsä on tarkoitettu auttamaan ohjaajia ja opettajia kerhon ohjaamisessa ja kerhokertojen suunnittelussa”, sanovat kirjan tekijät Virpi Skippari ja Heikki Oksanen.

Kirja avaa näköalapaikan kaikille keppihevosten ja keppikrossareiden maailmoista kiinnostuneille. Se on tarkoitettu harrastajien virikemateriaaliksi, mutta myös harrastekerhon ohjaajille. Kirja antaa selkeät ohjeet oman keppihevosen tai keppikrossarin rakentamiseen ja varustamiseen, jotta ohjaaja voi opastaa lapsia ja nuoria tämän liikunnallisen ja kiehtovan käsityöharrastuksen pariin.

”Varmaan keppariharrastus alkoi siitä, että ne on tavallaan oikeita hevosia. Sitten pystyy enemmän harrastamaan hevosia keppareiden kautta”, sanoo kirjassa mukana oleva keppihevosharrastaja Aino.

”Olen tehnyt kaksi erilaista keppikrossaria, niiden tekemisessä oli kivointa se, kun sai duunata ja viritellä niitä”, sanoo koulun keppikrossitapahtumaan osallistunut Hugo.

Kun hevonen on suittu ja krossari viritetty, lähdetään radoille ja maastoon. Tallille pysähdytään syömään heinää tai varikolle tankkaamaan. Kirjassa esitellään kaksi esimerkkikerhoa, joiden runkoa voi hyödyntää erilaisissa harrastekerhoissa.

Keppikrossarit ja keppihevoset yhdistävät käsillä tekemisen ja liikunnan ilon. Harrastuksen kautta jokainen lapsi ja nuori saa onnistumisen kokemuksia, vahvistusta osaamiselleen ja mahdollisuuden toteuttaa itselleen tärkeitä asioita. Molemmat harrastekerhot ovat avoimia tytöille ja pojille.

”Kirja palvelee myös luokanopettajia kouluissa, joilla on vastuulla käsityöt tai liikunnat. Opaskirja on hyvä materiaali esimerkiksi monialaisiin opintoihin tai valinnaisiin kursseihin 1.6.-luokilla. Keppikrossari on myös erinomainen menopeli liikenteessä ajamisen harjoitteluun, vaikka koulun liikuntapäivässä. Myös kuntien liikuntatoimet ja liikuntapalvelut voivat hyödyntää kirjaa ja järjestää kerhoja omissa kunnissaan”, sanoo Nurmijärven kunnan Isoniitun koulun liikunnanlehtori Ari Murole.

 

Lisätiedot:
Virpi Skippari | kehityspäällikkö, Suomen 4H-liitto | 044 783 0302 | virpi.skippari@4h.fi

Piia Latvala | viestintäpäällikkö, Lasten Keskus | 0400 999 499 | piia.latvala@lastenkeskus.fi

Arvostelukappaleet:
Minna Vatja, mediakoordinaattori, minna.vatja@lastenkeskus.fi

Katso video keppikrossareista:

 

Virpi Skippari ja Heikki Oksanen:
Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia

Julkaisija: Suomen 4H-liitto
Kustantaja: Lasten Keskus
ISBN: 978-952-354-106-1

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää