Kekkosen kisat – miten urheilumies Urho Kekkonen yhdisti politiikan ja urheilun

Urheilu kuului aina presidentti Urho Kekkosen julkisuuskuvaan. Hannu Pelttarin uutuusteos Kekkosen kisat – Urho Kekkonen ja urheilu (Kirjapaja 2018) selvittää, millainen urheilija ja urheiluvaikuttaja Kekkonen oli ennen uraansa politiikassa ja kuinka hän käytti urheilua poliittisen agendansa ajamiseen.

Hannu Pelttari keskustelee aiheesta Helsingin kirjamessuilla perjantaina 26.10.

Urheilijanuorukaisesta urheilulliseksi maan isäksi

Urho Kekkonen liikkui aktiivisesti koko ikänsä. Hän ei ollut vain innokas harrastaja, vaan nuorena hän oli hyvä kansallisen tason kilpaurheilija ja lähellä saada edustuspaikan Pariisin olympialaisiin 1924. Voimakas kilpailuvietti leimasi Kekkosta myös poliitikkona. Hän oli huono häviäjä – vielä huonompi politiikassa kuin urheilussa.

Kekkonen käytti taitavasti urheilumielikuvia ja urheilupiireissä luomiaan verkostoja järjestöissä, valtakunnan politiikassa ja kansanliikunnan puolesta puhuvana maan isänä. Hannu Pelttari piirtääkin monipuolisen kuvan urheilun ja politiikan kietoutumisesta toisiinsa Kekkosen uralla. Esimerkiksi vuoden 1944 ulkopoliittisen kääntymyksensä hän perusteli täysin urheilusta ammentaen.

Kirja paljastaa, että kesän 1960 Efta-jäsenyysvaiheeseen ei liittynyt ainoastaan sisäpoliittinen yritys parantaa suhteita oikeistoon. Samanaikaisesti Kekkonen yritti rakentaa urheilusopua kiistakumppaninsa Akseli Kaskelan kanssa. Sovunrakentamisen kätilönä toimi Jukka Rangell. Efta-prosessissa Kekkonen onnistui, mutta kärsi loppuiäksi kirvelemään jääneen haaksirikon urheilussa. Presidenttinä Kekkonen onnistui yhdistämään laajan kansanrintaman taakseen. Urheilurintamien eheyttämistä Kekkonen ajoi 1920-luvulta lähtien, mutta turhaan.

Urheilija-Kekkonen oli sama särmikäs ja aikaansaava hahmo kuin poliitikko-Kekkonen – vain pidetympi. Pelttari esittelee ensimmäistä kertaa Kekkosen urheilupiirin keskeiset henkilöt ja kuvaa, miten Kekkonen sekä pilkkasi että palkitsi näitä uskottujaan. Kirja tarjoaa myös aimo annoksen Kekkosen railakkaita tempauksia – niin selvin päin kuin humalassa: ”Pitäisi pienesti pimaista ryypänteri.”

Teoksen kuvaliite vie aitiopaikalle Kekkosen urheilusuorituksiin.

Hannu Pelttari on urheilumaailman henkilöhistorioihin erikoistunut tietokirjailija.

 

Liitteenä painokelpoinen kansikuva (cmyk) ja internetkäyttöön sopiva kansikuva (rgb) sekä kuva Hannu Pelttarista.

 

Hannu Pelttari: Kekkosen kisat – Urho Kekkonen ja urheilu
Kirjapaja 2018. 229 s. + kuvaliite.
ISBN 978-952-288-956-0.
Kansi Tomi Kujansuu.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää