Ihmeellinen matkakirja kuljettaa reppureissaajan pyhille paikoille

Mikä on ihme? Kaisa Kariranta kulkee kysymyksen perässä pitkin Eurooppaa uutuuskirjassaan Ihmeellinen matkakirja (Kirjapaja 2018). Luterilainen ihme on pussin pohjalle unohtunut karkki, joka löytyy hädän hetkellä. Ihmiset, jotka matkustavat ihmeitä tekeviin paikkoihin, toivovat niiltä enemmän.

Ihme vetää puoleensa vaikka ilmankin voi elää

Usein moderni reppureissaaja matkailee erilaisten teemojen merkeissä. Kaisa Kariranta valitsi teemakseen ihmeet ja matkusti 12 paikkaan, joissa on jokin pyhänä pidetty kohde: Montserrat Espanjassa, Lourdes ja Toulouse Ranskassa, Fatima Portugalissa, Pyhtitsa Virossa, Petseri Venäjällä, Tinos, Rodos, Souroti ja Patmos Kreikassa sekä Uspenskin katedraali ja Valamon ja Lintulan luostarit Suomessa. Kirja löytää uudesta näkökulmasta kohteet, joissa käy vuosittain miljoonia matkailijoita.

”Selittämätön kiinnostaa minua. Haluan tutkia sitä, mikä ei ole tutkittavissa. Varmaan jokaisella ihmisellä on sellainen selittämätön kysymys, johon aina palaa”, Kariranta miettii. Tuttuihinkin paikkoihin avautuu uusia näköaloja, kun ihmeitätekevien ikonien, patsaiden ja paikkojen tarinat yllättävät matkaajan.

Pyhä ja arki toistensa lomassa

Ihmeellinen matkakirja tarjoaa matkustamista harrastaville ja omatoimimatkojen tekijöille uusia näkökulmia suosittuihin kohteisiin. Elämysten metsästäjät saavat oivalluksia, ja kulttuureista ja uskonnoista kiinnostuneille kirja tarjoaa tietoa ja vinkkejä.

Karirannan mukana tutuksi tulevat kadut ja kujat, raskas ja hiertävä rinkka, huikaisevat maisemat ja monenlaiset kanssamatkaajat. Hän tutustuu arkiseen elämänmenoon ja kohtaa ihmisiä, joiden elämänpiiriin nämä ihmeelliset paikat kuuluvat.

”Arkisten uskonnollisten tapojen monimuotoisuus yllätti ja puhutteli. Katolilaisten vihkivedellä tehty ristinmerkki kirkon ovella tai kreikkalaisen bussikuskin aurinkolippaan kiinnittämä rukouskortti olivat Pohjolan asukille kiinnostavaa tapakulttuuria. Siinä uskonnollisuus näkyy arjessa.”

Kaisa Kariranta on pappi ja tietokirjailija. Hänen edelliset teoksensa ovat Jeesus ja elämisen taito (Kirjapaja 2014) sekä yhdessä Jaakko Heinimäen kanssa kirjoitettu Tapakristityn tyylikirja. Miten elää ja kuolla kristillisesti (Kirjapaja (2016).

 

Kaisa Kariranta: Ihmeellinen matkakirja
Kirjapaja 2018.
ISBN 978-952-288-942-3. 184 s. Kl. 40.8.
Kansi Katri Nietosjärvi, kuvitus Anu Merenlahti.

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää