70-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä runoilija Jukka Itkonen: ”Elämän pitää olla mielenkiintoista ja kirjoittamisen etenkin, että siitä nauttii joka päivä.”

Suositun runoilijan merkkivuotta juhlistetaan Kultapöllö-kokoelmalla, jossa on yksissä kansissa Jukka Itkosen suosituimpia lastenrunoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Tuottelias kirjailija on kirjoittanut kokoelmaan myös uusia runoja: ”Kirjoittamalla olen yrittänyt ottaa selvää, mikä tämä maailma on, hyvin tietäen, että se riippuu siitä, mistä suunnasta sitä katsoo.”

Oivaltavasti maailmaa tarkkaileva runoilija Jukka Itkonen täyttää lokakuussa 70 vuotta. Jo kuudella vuosikymmenellä jatkunut tekstintekijän ura käsittää runoutta, proosaa, laulutekstejä, suomennoksia ja näytelmiä. Itkosen tekstit ovat aina puhutelleet monen ikäisiä. 

Merkkivuotta juhlistetaan Kultapöllö-lastenrunokokoelmalla (Lasten Keskus 2021). Kokoelma sisältää Itkosen suosituimpia lastenrunoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Mukana on pitkälti toistasataa runoa – oivaltavia, hauskoja, koskettavia, elämäniloisia, parasta laatua itkosmaisia.

Uudet näkökulmat ja asioiden suhteellisuuden näkeminen ovat Itkosen tekstien ydintä: ”Maailma ei ole sellainen kuin se on, vaan se on myös sellainen kuin se voisi olla”, Itkonen toteaa. Hän kuvaa teksteissään usein henkilöitä, jotka ovat joutuneet tavalla tai toisella syrjään ja yksin. ”Tämä aihepiiri kulkee läpi tuotantoni, ja olen kokenut sen läheiseksi.”

Teoksen runot ovat kattava läpileikkaus Itkosen monipuolisesta tuotannosta. Mukana on eläin- ja luontorunoja, sanaleikkejä ja tarinallisia runoja. Toisinaan runot ponkaisevat hulvattomaan vauhtiin, välillä taas rauhoitutaan herkkiin kuvauksiin. Valikoimassa on mukana myös kourallinen aiemmin julkaisemattomia runoja: ”En ole saanut selvää, mikä tämä maailma on. Se riippuu siitä, mistä sitä katsoo.”

Niin se on täällä
ihmisen laita,
vaikka olisi yllä heliumpaita,

ihminen ei luonnostaan lennä.

Hän ei omin avuin
voi ilmaan mennä.

Huidoin taikka räpyttelin,
pompin taikka hiivin,

lentoon voin päästä
vain säkeiden siivin.

Kokoelman kuvittanut Matti Pikkujämsä on kuvittaja-graafikko, joka on palkittu mm. Vuoden kuvittajana sekä Rudolf Koivu -palkinnolla. Tekijäkaksikolta on syntynyt monia yhteisiä teoksia, mm. Tukaani puussa (2018), Hirvi irvistää (2016) ja Laulavat lenkkitossut (2015).

 

 

Jukka Itkonen: Kultapöllö – Valittuja lastenrunoja
Kuvitus Matti Pikkujämsä
Lasten Keskus 2021
ISBN 978-952-354-500-7
42 s. | Kl L82.2

 

Lisätietoja ja haastattelut:
Piia Latvala | viestintäpäällikkö | p. 0400 999 499 | piia.latvala@lastenkeskus.fi

Arvostelukappaleet ja kuvat:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@lastenkeskus.fi

- Tutustu myös näihin -

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani M...

lue lisää

Uudessa Lasten virressä lasten ääni kuuluu monin tavoin

lue lisää

Lasten Keskus Helsingin Kirjamessuilla 2022

lue lisää